Τέσσερα εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες λόγω εμφυλίου, λέει ο ΟΗΕ

Τέσσερα εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες λόγω εμφυλίου, λέει ο ΟΗΕ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν για να γλιτώσουν από τη φρίκη του συριακού, εμφυλίου πολέμου – ένας αριθμός που ξεπερνάει οποιοδήποτε προηγούμενο το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Αυτό ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Εθνη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη επείγουσας οικονομικής ενίσχυσης των γειτονικών χωρών που απορροφούν τα προσφυγικά κύματα, προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, εξαιτίας μιας μοναδικής κρίσης, σε χρονική κλίμακα μιας γενιάς», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), σε συνέντευξη Τύπου, στη Γενεύη. «Είναι ένας πληθυσμός που χρειάζεται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αντί γι’ αυτό όμως ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, οι Σύροι πρόσφυγες από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, τον Μάρτιο του 2011, φτάνουν τα 4.013.000. Ο ρυθμός αύξησής τους επιταχύνεται, καθώς κατά τους δέκα τελευταίους μήνες προστέθηκε ένα εκατομμύριο προσφύγων και έως το τέλος του 2015 ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 4.270.000. Η προηγούμενη, ανάλογων διαστάσεων κρίση προσφύγων λόγω εμφυλίου, είχε καταγραφεί στις αρχές του 1990 στο Αφγανιστάν, με την επέλαση των Ταλιμπάν, όταν οι πρόσφυγες έφτασαν τα 4,6 εκατ.

Τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες -περίπου 1,8 εκατ.- φιλοξενεί η Τουρκία, αλλά αναλογικά επιβαρύνεται περισσότερο ο Λίβανος, όπου οι Σύροι πρόσφυγες φτάνουν το 1,17 εκατ. και αντιστοιχούν στο 1/4 των κατοίκων της χώρας των κέδρων. Η Ιορδανία έχει δεχτεί 629.000 πρόσφυγες, το Ιράκ 250.000, ενώ στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών μόνο 270.000 Σύροι έχουν ζητήσει άσυλο.

Στο μέτωπο των εχθροπραξιών, δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, υποστηριζόμενες από πολεμικά αεροσκάφη, έπληξαν χθες τους μαχητές του ISIS μέσα και γύρω από την ιστορική πόλη Παλμύρα, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές από τις 21 Μαΐου, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για τα φημισμένα ελληνιστικά και ρωμαϊκά μνημεία της. Οπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν μόλις πέντε χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές. Ομάδες αμάχων εγκατέλειπαν εσπευσμένα την πόλη, εν αναμονή εφόδου του κυβερνητικού στρατού.

Εξ άλλου, τουλάχιστον 19 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στον συριακό Βορρά, στη διάρκεια σκληρών συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών. Η Τουρκία κατασκευάζει ένα τεράστιο κέντρο υποδοχής προσφύγων, ικανό να στεγάσει 55.000 ανθρώπους, καθώς η αναμενόμενη κλιμάκωση της μάχης του Χαλεπίου ενδέχεται να προκαλέσει τεράστια έξοδο αμάχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή