Τουρκία: Σύλληψη 21 υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Τουρκία: Σύλληψη 21 υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα σε μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε τέσσερις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, 21 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι ανήκουν στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ανάμεσα στους υπόπτους οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση τα ξημερώματα σήμερα είναι τρεις ξένοι υπήκοοι, η εθνικότητα των οποίων δεν ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ανατολή, οι τρεις ξένοι ήθελαν να περάσουν στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και στην Τουρκία.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας έκανε τις περισσότερες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και στις πόλεις Ιζμίτ (Νικομήδεια), Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά) και Μέρσιν (Μερσίνη, νότια).

Σε στιγμιότυπα από τις επιδρομές, εικονίζονται ύποπτοι να οδηγούνται σε αυτοκίνητα της αστυνομίας από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας κάνοντας μια χαρακτηριστική χειρονομία των ισλαμιστών, υψώνοντας τον δείκτη του δεξιού χεριού προς τον ουρανό για να δείξουν τη μοναδικότητα του θεού.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον της οργάνωσης στη χώρα.

Η Τουρκία θεωρείται μια από τις κυριότερες χώρες διέλευσης των νεοσύλλεκτων, ιδίως των ευρωπαίων, της τζιχαντιστικής οργάνωσης προς το έδαφος της Συρίας, όπου το ΙΚ ελέγχει μεγάλα τμήματα της επικράτειας, ιδίως κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Την 1η Ιουλίου, η αστυνομία είχε συλλάβει επτά πρόσωπα που φέρονται να είναι μέλη του ΙΚ, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πολεμήσει στη Συρία, στη δυτική Τουρκία.

Δυτικές χώρες μέμφονται συχνά την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην Άγκυρα για την ουδετερότητά της, αν όχι την ανοχή της, έναντι των ισλαμιστικών οργανώσεων που πολεμούν εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία απορρίπτει τις επικρίσεις αυτές.

Πριν από δύο εβδομάδες, τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για να απομακρύνει τους τζιχαντιστές από την μεθόριο και ταυτόχρονα να εμποδίσει την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων, οι οποίες ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πάντως διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του, που έχει ενισχύσει αισθητά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία—μήκους 900 χιλιομέτρων—δεν σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα καμιά επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

Η σημερινή επιχείρηση διεξήχθη εν μέσω των συναντήσεων που έχει αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα μια αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού ε.α. Τζον Άλεν, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή των προσπαθειών κατά των τζιχαντιστών, με Τούρκους κυβερνητικούς. Τα δύο μέρη ενισχύουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση του ΙΚ το τελευταίο διάστημα, αν και η Άγκυρα συνεχίζει να μη συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία, που επί μήνες αρνείτο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη βάση στο Ιντσιρλίκ (νότια) για τους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ επιτρέπουν πλέον τη χρήση αυτής της αεροπορικής βάσης για πτήσεις αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Εξάλλου, η εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι σε μια χωριστή επιχείρηση με στόχο την εκτός νόμου οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η αστυνομία συνέλαβε 32 ανθρώπους, κατέσχεσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και εννέα πυροβόλα όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή