Ανευ συμφωνίας για τα πυρηνικά

Ανευ συμφωνίας για τα πυρηνικά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία παρήλθε χθες και η νέα παράταση στις εντατικές διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς, παρά την ουσιαστική πρόοδο που επετεύχθη κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν τα τελευταία εναπομείναντα στοιχεία διαφωνίας μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα Σάββατο ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, στους δημοσιογράφους που έχουν «κατασκηνώσει» εδώ και κάμποσες ημέρες στο ιστορικό ξενοδοχείο Palais Coburg, έδρα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις προσέθεσε ότι ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων, στην τελική τους φάση, είναι «επώδυνα βραδύς», κάτι που προοιωνίζεται μια μακρά νύχτα διαβουλεύσεων και ένα φορτισμένο Σαββατοκύριακο.

Προηγουμένως, και οι δύο βασικοί πόλοι της διαπραγμάτευσης, Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, εμφανίζονταν να σκληραίνουν τη στάση τους. «Δεν μπορούμε να συζητάμε επ’ άπειρον. Αν δεν ληφθούν σκληρές αποφάσεις, είμαστε απολύτως έτοιμοι να κηρύξουμε το άγονο τέλος της διαπραγμάτευσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του Κέρι και του Ιρανού ομολόγου του, Τζαβάντ Ζαρίφ, στις κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ζαρίφ επέρριψε την ευθύνη στις «υπερβολικές απαιτήσεις» δυτικών δυνάμεων, οι οποίες, κατά την εκτίμησή του, αναιρούν το πλαίσιο συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί με την προκαταρκτική συμφωνία της Λωζάννης, τον περασμένο Απρίλιο. Αλλος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποιου είδους συντονισμός πιέσεων από τις δυτικές δυνάμεις, στην τελική φάση των συνομιλιών. «Ξαφνικά, καθένας από αυτούς εμφανίζει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Η Βρετανία έχει τη δική της κόκκινη γραμμή, η Αμερική τη δική της, η Γαλλία και η Γερμανία το ίδιο», είπε.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, εκ των κορυφαίων συμβούλων του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καυτηρίαζε τη στάση των Δυτικών, και ιδιαίτερα του Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «μέρος του ψυχολογικού πολέμου των Αμερικανών εναντίον του Ιράν». Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα μείζονα θέματα εξωτερικής και πολιτικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, τις προηγούμενες ημέρες επετεύχθη σημαντικότατη πρόοδος στα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και των αυστηρών διαδικασιών διεθνούς ελέγχου, ώστε να πιστοποιείται αξιόπιστα ο απολύτως ειρηνικός χαρακτήρας του πυρηνικού της προγράμματος. Η πρόοδος που έχει γίνει αποτυπώνεται στο προσχέδιο συμφωνίας, περίπου 100 σελίδων, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και συνοδεύεται από πέντε τεχνικά παραρτήματα. «Το κείμενο συντάχθηκε. Είναι ήδη εδώ. Τώρα χρειάζεται ένα ναι ή ένα όχι», δήλωσε σχετικά η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι. Δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι «έχει επιτευχθεί συμφωνία στο 96% του κειμένου». Το κυριότερο εμπόδιο που έμενε να παραμεριστεί αφορούσε την αξίωση του Ιράν να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων που του έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – κάτι που οι ΗΠΑ και κάποιοι εκ των συμμάχων τους δεν εμφανίζονταν έτοιμοι να αποδεχθούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή