Λιγοστεύουν οι επιθέσεις καρχαριών

Λιγοστεύουν οι επιθέσεις καρχαριών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Οι κολυμβητές, όπως εξάλλου και όσοι κάνουν σερφ στα τεράστια κύματα του ωκεανού, μπορούν να νιώθουν πιο ασφαλείς, αφού διατρέχουν κατά 90% μικρότερο κίνδυνο να δεχθούν επίθεση από καρχαρίες στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, συγκριτικά πάντα με τον κίνδυνο που διέτρεχαν κατά τη δεκαετία του 1950. Κι αυτό συμβαίνει, παρότι δεκάδες χιλιάδες άτομα αποπειρώνται να απολαύσουν τα νερά και τις παραλίες της πολιτείας.

Το εύρημα στην πραγματικότητα είναι εντυπωσιακό, κυρίως επειδή αποδεικνύεται ως το διαμετρικά αντίθετο από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα, σύμφωνα με τα οποία τη φετινή χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ επιθέσεων καρχαριών εναντίον ανθρώπων. Το τελευταίο εικοσαήμερο οκτώ Αμερικανοί δέχθηκαν επιθέσεις από τα μεγάλα αυτά ψάρια.

«Προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενδελεχέστερη έρευνα», εξηγεί ο Φραντσέσκο Φερέτι του Σταθμού Θαλάσσιων Παρατηρήσεων Χόπκινς, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Αυτό που έχουν δείξει οι μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, είναι ότι οι καταγεγραμμένες επιθέσεις στην Καλιφόρνια έχουν αυξηθεί κατά τις πρόσφατες έξι δεκαετίες, ενώ ο κίνδυνος επίθεσης έχει μειωθεί σημαντικά. «Αν λάβει κανείς υπόψη πόσο περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα νερά και τη θάλασσα, θεωρητικώς θα έπρεπε να είχαμε καταγράψει πολύ περισσότερες επιθέσεις», διευκρινίζει ο Φερέτι.

Τι λένε οι ερευνητές

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο περιορισμός του αριθμού των επιθέσεων οφείλεται στο ότι οι καρχαρίες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα φυσικά τους θηράματα, όπως είναι οι θαλάσσιοι ελέφαντες και οι φώκιες, οι πληθυσμοί των οποίων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες και τις εκστρατείες διατήρησης των πληθυσμών από πολλές οργανώσεις.

Επίσης, ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχει περιοριστεί ο αριθμός των καρχαριών στα νερά. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι ερευνητές, είναι πολύ δύσκολο να καταμετρηθούν οι καρχαρίες και να υπολογιστεί ο αριθμός τους.

Κατά μέσον όρο, κατά τη δεκαετία του 1950, καταγραφόταν μία επίθεση καρχαρία εναντίον ανθρώπου κατ’ έτος στην Καλιφόρνια. Ομως αυτός ο αριθμός αυξήθηκε και σημειώνονται μία ή δύο επιθέσεις ετησίως σε όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

«Ο ανθρώπινος πληθυσμός της παράκτιας Καλιφόρνιας κατά την ίδια περίοδο τριπλασιάστηκε, και από επτά εκατομμύρια το 1950 έφτασε σε 21 εκατομμύρια το 2013», επισημαίνεται στην ίδια μελέτη. Αναλόγως αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν σερφ, κολυμπούν, λιάζονται στις παραλίες ή κάνουν καταδύσεις.

Τον Δεκέμβριο, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας νεαρής ηλικίας κατάφερε να παρασύρει έναν ιστιοπλόο από τη σανίδα του κοντά στην κεντρική παραλία της Καλιφόρνιας, ενώ και ένας άλλος ιστιοπλόος δέχθηκε επίθεση κοντά στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ τον Οκτώβριο. Και οι δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τα βαριά τραύματά τους.

Σε αβαθή ύδατα

Στη Βόρεια Καρολίνα, οι περισσότερες από τις επιθέσεις που έγιναν φέτος, σημειώθηκαν σε αβαθή ύδατα. Μάλιστα, οι οκτώ επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πραγματικότητα έσπασαν το ρεκόρ των τελευταίων ογδόντα ετών.

Ομως ο Φερέτι επισημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιο είναι το μυστικό αυτής της πραγματικότητας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανώς να διαδραμάτισε ρόλο το γεγονός ότι ο περασμένος Ιούνιος ήταν ιδιαίτερα θερμός, πράγμα που προκάλεσε και αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας, εξωθώντας έτσι τα ψάρια να μετακινηθούν προς βορράν πιο νωρίς απ’ ό,τι συνήθως.

Και πάλι όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες κινδύνου που διατρέχει κάποιος κολυμβητής να δεχθεί επίθεση από καρχαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή