Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές υφίσταται η Ζώνη Σένγκεν, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες ορθώνουν τείχη, νοητά και πραγματικά. Αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε από την ουγγρική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία η κατασκευή ενός τείχους μήκους 175 χλμ. και ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία. Στο όνομα της ασφάλειας, το σχέδιο αποτελεί ένα ακόμη οχυρωματικό έργο στις παρυφές της Ε.Ε., όπου αποδυναμώνονται καθημερινά τα θεμέλια του επονομαζόμενου Χώρου Σένγκεν, που πλησιάζει στην 30ή επέτειο από τη θέσπισή του. Στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, ενώ 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ουγγαρία θέλει να ανοικοδομήσει το φυσικό της σύνορο με τη Σερβία, αυτήν τη φορά για να μπλοκάρει την πρόσβαση χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο σύνορο είναι από τις τελευταίες ανοιχτές χερσαίες διόδους στην ήπειρο, όπου καταφεύγουν όσοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. Ετσι φεύγουν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και τη Σερβία με προορισμό κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα. Η Frontex έχει καταγράψει 43.360 παράνομα περιστατικά στα Βαλκάνια το 2014, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ήταν 6.400. Φέτος έχουν αναφερθεί 50.000 περιστατικά και τα μισά εξ αυτών προέρχονταν από το Κόσοβο.

Χωρίς διαβούλευση

Με πληθυσμό 10 εκατ. η Ουγγαρία βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο μιας ακόμη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ε.Ε., καθώς πέρυσι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα έφτασε τις 50.000 και φέτος έχει ήδη ξεπεραστεί ο αριθμός αυτός. «Είμαι σοκαρισμένος και έκπληκτος», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τα ουγγρικά σχέδια, ενώ αποδοκίμασε την απροθυμία της Βουδαπέστης να διαβουλευτεί με το Βελιγράδι επί του ζητήματος. Η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των πλέον εχθρικών χωρών απέναντι στην απόφαση της Ε.Ε. για κατανομή 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες των «28», με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση.

Μαζί με την Ελλάδα, η Ιταλία βιώνει τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστευτικών ροών τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ρώμη βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τους γείτονές της, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, που απειλούν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ιταλία για να εμποδίσουν τους μετανάστες να προωθηθούν στην Ε.Ε. Εκατοντάδες εξ αυτών είναι παγιδευμένοι στα γαλλο-ιταλικά σύνορα κοντά στη Βεντιμίλια, επιβαρύνοντας τις διμερείς σχέσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ επιμένει να επικαλείται τη ρύθμιση του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμένουν στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., διάταξη η οποία υποχρέωσε Ελλάδα και Ιταλία να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η Αυστρία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα εγκαινιάσει συνοριακούς ελέγχους με την Ιταλία, ενώ θορυβημένη εμφανίζεται και η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά συμμετέχει στη Ζώνη Σένγκεν. Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της Βιέννης, οι ελβετικές αρχές κατήγγειλαν ότι πολλαπλασιάστηκαν οι είσοδοι προσφύγων στην Ελβετία. Η χώρα δεν είναι άλλωστε κατάλληλα εξοπλισμένη για την υποδοχή προσφύγων. Το 2014, 23.765 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση ασύλου, ενώ τα κέντρα φιλοξενίας έχουν χωρητικότητα μόλις 2.000 ατόμων. Ηδη το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της Ελβετίας, έχει ζητήσει να τεθεί ένα τέλος στην υποδοχή προσφύγων, απαιτώντας την αναστολή του νόμου περί ασύλου για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή