Νέος πονοκέφαλος για τη Χίλαρι

Νέος πονοκέφαλος για τη Χίλαρι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψέματα φέρεται ότι είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Οι ανακρίβειες για τις οποίες κατηγορείται αφορούν την παραλαβή μιας κλήτευσης από την ειδική επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει το ζήτημα της επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης. Οι νέες κατηγορίες κατά της κ. Κλίντον αναζωπυρώνουν την αντιπαράθεση που απασχολεί πολιτικούς και κοινή γνώμη σχετικά με τις ηλεκτρονικές επιστολές της επίδοξης διεκδικήτριας της αμερικανικής προεδρίας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τρέι Γκάουντι κατηγόρησε την κ. Κλίντον ότι οι ισχυρισμοί της στην τηλεόραση είναι αναληθείς. Η κ. Κλίντον είχε δηλώσει σε εκπομπή του CNN ότι ουδέποτε έλαβε κλήτευση από την ειδική επιτροπή.

Η αποκάλυψη

Οπως όμως τονίζει ο ίδιος βουλευτής, «η επιτροπή είχε αποστείλει αρκετές κλητεύσεις, τις οποίες ουδέποτε έκανε γνωστές στο ευρύ κοινό. Ετσι ούτε η τελευταία κοινοποιήθηκε στην κοινή γνώμη, παρότι η κ. Κλίντον δήλωσε ότι δεν είχε λάβει τέτοιο έγγραφο από την επιτροπή. Δεν έχω άλλο δρόμο παρά να αποκαταστήσω την αλήθεια δημοσίως» δήλωσε ο Γκάουντι.

Ο εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στον Guardian ότι αυτές οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Η επιτροπή για τη Βεγγάζη, αν και είχε αρχικώς συσταθεί για να ερευνήσει την αμερικανική αντίδραση στο πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου, τελικά εξέτασε και το ζήτημα της Χίλαρι Κλίντον που χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό της -και απροστάτευτο- ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρότι ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, ένας άλλος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα μοιάζει να ταράζει τα νερά. Πρόκειται για τον Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητο γερουσιαστή, ο οποίος μπορεί βέβαια να μην έχει και πολλές πιθανότητες να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άτομα σε μία από τις προεκλογικές του εκδηλώσεις. Θα ήταν, λοιπόν, ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξή του.

Το πρόγραμμά της

Eντός των επόμενων ημέρων, η κ. Κλίντον πρόκειται να ξεδιπλώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της και τα προγράμματα τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει.

Την ίδια στιγμή, η κ. Κλίντον κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για τις συνεχείς και ισχυρές επιθέσεις εναντίον της και για τον κλονισμό της αξιοπιστίας της που επέφερε η υπόθεση των ηλεκτρονικών επιστολών. Η τροπή αυτή κινδυνεύει να δυναμιτίσει την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

Ενώ η Χίλαρι Κλίντον καταβάλλει προσπάθειες για να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο των ηλεκτρονικών επιστολών, ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να «έχουν την ευκαιρία να εργάζονται περισσότερες ώρες», σχόλιο που δέχθηκε δριμύτατη κριτική από τους Δημοκρατικούς. Στόχος του, δικαιολογήθηκε ο κ. Μπους, ήταν να υποδείξει ότι η βελτιωμένη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας θα σημάνει και τη δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο Τζεμπ Μπους απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει μεγάλη εφημερίδα, επισήμανε ότι το όνειρό του για τη χώρα, στην περίπτωση, φυσικά, που θα καταφέρει να εκλεγεί κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2016, είναι να μπορέσει να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 4%, «γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε πολύ πιο παραγωγικοί».

Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και κατήγγειλε τον αντίπαλο της Χίλαρι Κλίντον ότι δεν αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες του μέσου Αμερικανού. Πρόκειται για μία κατηγορία που είχαν εκτοξεύσει και εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που ο Τζεμπ Μπους αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της αδύναμης οικονομίας που αφήνει πίσω του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή