Οι καθυστερήσεις Ερντογάν τρικ για νέες εκλογές

Οι καθυστερήσεις Ερντογάν τρικ για νέες εκλογές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από την πολιτική στασιμότητα που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία, οι αναλυτές βλέπουν το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ερντογάν να λύσει τον γόρδιο δεσμό, προκηρύσσοντας νέες εκλογές.

Το σενάριο αυτό ίσως εξηγεί γιατί, ένα μήνα μετά την αναμέτρηση, δεν έχει καν αρχίσει η προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα σοκ για τον Ερντογάν, το κόμμα του οποίου έχασε για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία. Ομως, η μεγάλη ανομοιογένεια της αντιπολίτευσης καθιστά κάθε προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων μάταια, ευνοώντας τον Ερντογάν.

«Μια κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι δύσκολο να σχηματισθεί και αδύνατον να διαρκέσει. Χρειάζεται να γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές για να δείξει ο κόσμος μας τι πιστεύει», είπε στέλεχος του κυβερνώντος ΑΚΡ, που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Tαγίπ Ερντογάν.

Η προσδοκία είναι ότι οι ψηφοφόροι θα δώσουν αυτοδυναμία στο ΑΚΡ, προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή της χώρας στις ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού και στα ατελείωτα παζάρια της δεκαετίας του 1990.

Στις άκαρπες ζυμώσεις των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ο Ερντογάν έχει κρατηθεί στη σκιά, καθώς ο πολιτειακός του ρόλος τυπικά τού απαγορεύει να αναμειγνύεται στα πολιτικά πράγματα. Ενώ ο δημόσιος χώρος βρίθει από πολιτικούς που συγκρούονται και αντιπαρατίθενται, ο Ερντογάν διατηρεί την ψυχραιμία του.

«Η αντιπολίτευση φθείρεται», είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SONAR, Χακάν Μπαϊρακτσί. «Ο Ερντογάν καλλιεργεί την εντύπωση ότι μαλώνουν μεταξύ τους».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες εντός 45 ημερών, το σενάριο των νέων εκλογών θα γίνει πραγματικότητα. Αυτό δεν βρίσκει σύμφωνο σύσσωμο το AKP, καθώς κάποιοι από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές δεν θέλουν να ρισκάρουν την έδρα τους, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στον συσχετισμό δυνάμεων, άρα είναι προτιμότερο να αποφευχθεί μια νέα άσκοπη αναμέτρηση.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι χρονοτριβεί, προκειμένου να διασφαλίσει πως ό,τι και να γίνει, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του ΑΚΡ θα έχει ακόμη τα ηνία τον Αύγουστο, όταν θα γίνουν οι κρίσεις των στρατιωτικών, ώστε να ασκήσει επιρροή στην ανάδειξη της νέας στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Αγκυρα σταθμίζει το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία για τη διαμόρφωση «υγειονομικής ζώνης» που θα εκδιώκει τους Κούρδους της Συρίας από τα τουρκικά σύνορα. Οι Κούρδοι, όμως, είναι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας, και γι’ αυτό η Αγκυρα προσπαθεί να αποσπάσει την έγκριση των ΗΠΑ για την επιχείρηση στο έδαφος γειτονικής χώρας, ερήμην φυσικά της κυβέρνησης της Δαμασκού, με το σκεπτικό ότι η επέμβαση δεν θα είναι εναντίον των Κούρδων αλλά «εναντίον του ISIS». Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, αρμόδιος για την οικοδόμηση του περιφερειακού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ΙSIS, επισκέφθηκε την Τρίτη την Αγκυρα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή