Μνήμες από το Κίεβο ξύπνησαν στο Ερεβάν

Μνήμες από το Κίεβο ξύπνησαν στο Ερεβάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν τουλάχιστον επί δύο εβδομάδες στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Ερεβάν, στη μεγάλη λεωφόρο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, παρά τις προσπάθειες της αρμενικής αστυνομίας να διαλύσει το πλήθος, επαναφέροντας στη μνήμη σκηνές από τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις του 2014 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. «Ντροπή» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι Αρμένιοι πολίτες, καθώς η μονάδα αποκατάστασης της τάξης προχωρούσε τη Δευτέρα το πρωί στην προσαγωγή 46 ατόμων, τα οποία αργότερα απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αρμενίας. Περίπου 1.500 διαδηλωτές κατέφθασαν ξανά το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία. «Είστε ελεύθεροι να συγκεντρώνεστε εδώ, αλλά σας προειδοποιούμε ότι δεν επιτρέπονται οι πορείες στους δρόμους του Ερεβάν», ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 16% ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν ειρηνικά την Τρίτη. Το «Ηλεκτρικό Ερεβάν» αποτελεί το μεγαλύτερο αντικυβερνητικό κίνημα που έχει εμφανισθεί στην Αρμενία τα τελευταία χρόνια με περίπου δέκα χιλιάδες συμμετέχοντες. Ο Αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν, αρχικά επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα «επωμιστεί το βάρος» της αύξησης των τιμών μόνο προσωρινά και πρόσθεσε ότι η άμεση εφαρμογή της, η οποία προγραμματιζόταν για την 1η Αυγούστου, θα καθυστερούσε, καθώς το ζήτημα θα επανεξεταζόταν.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν πείσθηκαν, αλλά αντίθετα καταδίκασαν την αρμενική αστυνομία για τις βίαιες πρακτικές της, τα χτυπήματα με κλομπ και τη χρήση κανονιών νερού. Οι Αρχές αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε ποινική έρευνα, ώστε να διερευνήσουν το συμβάν, που προκάλεσε κύμα επικρίσεων από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και την πανευρωπαϊκή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OSCE. Η ιδιόκτητη από τη ρωσική Inter RAO εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Αρμενίας σχολίασε ότι η άνοδος της χρέωσης ήταν αναγκαία λόγω της σοβαρής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Τον Ιανουάριο η Αρμενία έγινε μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, στην οποία συμμετέχουν το Καζαχστάν και η Λευκορωσία, υπό ρωσική ηγεσία. Ο Σαρκισιάν έχει αρνηθεί ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στρέφονται κατά της Ρωσίας. Ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι το κίνημα του «Ηλεκτρικού Ερεβάν» ομοιάζει με αυτό που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση να μην αποπειραθεί να πυροδοτήσει μία επανάσταση στην Αρμενία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Μόσχας.

Ο ρωσικός στρατός διέταξε την Τρίτη έλεγχο της ετοιμότητας για μάχη των σταθμευμένων σε αρμενικό έδαφος στρατευμάτων του. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα λάβουν χώρα στις ορεινές περιοχές Καμκούντ και Αλαγκιάζ και θα επιβλέπονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η παραμονή του ρωσικού στρατού στη βάση Γκιουμρί προβλέπεται έως το 2044.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή