Φωτογραφίες φρίκης από μαζική σφαγή στο Τικρίτ έδωσε το ΙΚ στη δημοσιότητα

Φωτογραφίες φρίκης από μαζική σφαγή στο Τικρίτ έδωσε το ΙΚ στη δημοσιότητα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε χθες Σάββατο στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο από τη σφαγή στην ιρακινή πόλη Τικρίτ, όπου εκατοντάδες στρατιώτες, στην πλειονότητά τους σιίτες, εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014.

Περισσότεροι από 1.700 νεοσύλλεκτοι, κυρίως μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, φέρεται ότι ήταν τα θύματα της «σφαγής της Σπάισερ», μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Τικρίτ. Οι νεοσύλλεκτοι είχαν απαχθεί από αυτήν τη βάση και στην συνέχεια εκτελεστεί σε διάφορα σημεία τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.

Το βίντεο, που διαρκεί 22 λεπτά, αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και περιλαμβάνει παλιές και νέες εικόνες, ενώ δείχνει εκατοντάδες εκτελέσεις, γεγονός που αποτελεί νέα απόδειξη του εύρους της σφαγής.

Κάποια από τα θύματα παρακαλούν τους δήμιους τους να τους λυπηθούν, προσπαθώντας να εξηγήσουν ότι κατατάχθηκαν πρόσφατα στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι μακάβριες εικόνες δείχνουν μαζικές εκτελέσεις, με άνδρες να πέφτουν από φορτηγά και στη συνέχεια να παραμένουν ξαπλωμένοι σε ομαδικούς τάφους προτού εκτελεστούν ένας προς έναν.

Η σφαγή συνεχίζεται τη νύχτα και το βίντεο δείχνει εικόνες από μια μπουλντόζα η οποία χρησιμοποιείται για να μετακινήσει τους σορούς των πτωμάτων.

Σχεδόν 600 πτώματα έχουν εντοπιστεί από τον Απρίλιο, οπότε ο ιρακινός στρατός και οι συμμαχικές τους δυνάμεις ανακατέλαβαν την Τικρίτ. Όμως πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Τίγρη.

«Είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους σκύλους ραφίντχα, τους ανακοινώνω την άφιξή μας», δηλώνει στο βίντεο ένας αξιωματούχος του ΙΚ χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο για να αναφερθεί στους σιίτες.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε τέσσερις ημέρες αφού δικαστήριο της Βαγδάτης καταδίκασε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού 24 άνδρες για τη σφαγή στην Τικρίτ.

Η δίκη διήρκησε μόλις λίγες ώρες και οι καταδίκες βασίστηκαν κυρίως στις ομολογίες των κατηγορούμενων, οι οποίες δόθηκαν, σύμφωνα με τους ίδιους, αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή