Εκρηξη προκάλεσε κατάρρευση κάστρου

Εκρηξη προκάλεσε κατάρρευση κάστρου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΕΠΙ. Η παλαιά πόλη του Χαλεπίου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει υποφέρει από τον εμφύλιο της Συρίας, δέχθηκε χθες άλλο ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς τμήμα του τείχους, το οποίο περιφράσσει το κάστρο της πόλης, κατέρρευσε μετά από έκρηξη. Την έκρηξη ακολούθησαν σφοδρές μάχες ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Τα μέτωπα στην ιστορική πόλη, που πριν τον πόλεμο ήταν εμπορική καρδιά της Συρίας, έχουν παγώσει, χωρίζοντας το Χαλέπι στα δύο. Οι ανατολικές συνοικίες ελέγχονται από τους αντάρτες, ενώ οι δυτικές από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να προωθηθούν είναι η διάνοιξη σηράγγων, μέσω των οποίων μεταφέρονται πίσω από τις γραμμές του στρατού.

Εξαπολύοντας την επίθεση, οι αντάρτες συνηθίζουν να ανατινάζουν τη σήραγγα προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από στρατιώτες. Αυτό συνέβη χθες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Δαμασκού. Αντιθέτως, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι η σήραγγα των ανταρτών ανατινάχθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, τμήμα του τείχους του 13ου αιώνα έγινε σωρός από πέτρες, ενώ οι μάχες για το κατεστραμμένο Χαλέπι συνεχίζονται.

Ο συριακός εμφύλιος έχει κοστίσει 230.000 ζωές από το 2011, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν διαφύγει στις γειτονικές χώρες. Περίπου 1,2 εκατομμύρια βρίσκονται στον Λίβανο, ο οποίος τους επιτρέπει να ανεγείρουν πρόχειρους καταυλισμούς σε γη που νοικιάζουν.

Καθώς η κατάσταση παγιώνεται, με τη σύγκρουση να μη δείχνει σημάδια ύφεσης, ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, στον Λίβανο ζουν 500.000 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας, εκ των οποίων μόνο ένα στα πέντε πηγαίνει σε «κανονικό» σχολείο.

Εγκαινιάσθηκε σχολείο

Την Κυριακή, η τιμηθείσα με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, 18χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι εγκαινίασε γυμνάσιο θηλέων στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου ζουν πολλοί από τους πρόσφυγες.

«Αποφάσισα να έρθω στον Λίβανο γιατί πιστεύω ότι οι φωνές των Σύρων προσφύγων πρέπει να ακουστούν. Ο κόσμος τους αγνοεί εδώ και πολύ καιρό» είπε η Μαλάλα σε μια τάξη διακοσμημένη με πεταλούδες.

«Σήμερα, την πρώτη ημέρα της ενήλικης ζωής μου, ζητώ από τους ηγέτες εκ μέρους των παιδιών του κόσμου να επενδύσουν σε βιβλία και όχι σε σφαίρες» προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή