Σε παραγκούπολη της Ασουνθιόν ο Πάπας

Σε παραγκούπολη της Ασουνθιόν ο Πάπας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ. Πράξη έκανε τα λόγια του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος συχνά υποστηρίζει ότι οι φτωχοί του κόσμου δεν πρέπει να παραμένουν στο κοινωνικό περιθώριο. Ετσι δεν έχασε την ευκαιρία και επισκέφθηκε χθες μία παραγκούπολη στα περίχωρα της Ασουνθιόν, θέλοντας να προσφέρει στους κατοίκους τον παρηγορητικό του λόγο προτού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Νότια Αμερική.

Κατά την άφιξή του στην παραγκούπολη, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τον ποντίφικα με επευφημίες, οι οποίες ενισχύθηκαν όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος προς του συγκεντρωμένους, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Παραγουάη χωρίς να επισκεφθεί στο Μπανάντο Νόρντε, «χωρίς να επισκεφθώ τη γη σας».

Πολλοί από τους κατοίκους που έχουν βρει σε αυτό το αφιλόξενο μέρος κατάλυμα έχουν καταλάβει δημόσιες γαίες, προερχόμενοι από την ύπαιθρο και κυρίως από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μεγάλες εκτάσεις αγροτικών γαιών έχουν αγορασθεί από Βραζιλιάνους, αλλά και από διάφορες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τους παραχωρηθεί από τις κρατικές αρχές κάποια γη, επειδή αυτοί είναι που εργάστηκαν για να την καταστήσουν καλλιεργήσιμη χωρίς ποτέ να λάβουν καμία βοήθεια από τις δημοτικές αρχές ή από το κράτος.

«Χτίσαμε μόνοι μας τις δικές μας γειτονιές, κομμάτι κομμάτι και πέτρα πέτρα, και τις κάναμε φιλόξενες παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, όπως είναι η ανύψωση της στάθμης των υδάτων των ποταμών. Οι δημόσιες αρχές μάς φέρθηκαν με εχθρικότητα ή αδιαφόρησαν για την τύχη μας», εξηγεί μία εκ των κατοίκων, η Μαρία Γκαρσία, στον ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αμερική, επανέλαβε τα αιτήματα των φτωχών της περιοχής, ενθαρρύνοντάς τους να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο αύριο.

Κατά τη χθεσινή μέρα δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί την παραγκούπολη, του Μπανάντο Νόρτε, μία γειτονιά από παράγκες καμωμένες από χαρτόνια και ελενίτ, στις όχθες του ποταμού Παραγουάη. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της πίστης τους. Πέρα από τις πολλές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτής της πολιτείας των φτωχών, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την υπερχείλιση του ποταμού που μεταβάλλει ολόκληρη τη συνοικία σε τεράστια λίμνη λάσπης.

Ο Πάπας, επίσης, κατά την επίσκεψή του, τόνισε «θέλω να δω τα πρόσωπά σας, τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους, και να μάθω για τις εμπειρίες σας, αλλά και για όλα όσα έχετε περάσει εδώ προκειμένου να αποκτήσετε μια ζωή με αξιοπρέπεια, για να αποκτήσετε μία στέγη πάνω από το κεφάλι σας».

Οι περίπου 100.000 κάτοικοι επευφημούσαν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσπαθούσαν να τον αγγίξουν και να φωτογραφηθούν μαζί του, καθώς αυτός με τη σειρά του κατέβαλλε αγώνα να περπατήσει ανάμεσά τους.

«Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη», λέει η 82χρονη Φρανσέσκα ντε Καμόρα, η οποία ζει στην παραγκούπολη από το 1952. «Είναι θαύμα ότι ο Πάπας ήρθε σε αυτήν την παραγκούπολη».

Την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας αναφέρθηκε επανειλημμένα στις αδικίες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, που αγαπά τα χρήματα αλλά όχι τον άνθρωπο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή