Ανθρωποκυνηγητό μετά τη δεύτερη απόδραση του «Τσάπο»

Ανθρωποκυνηγητό μετά τη δεύτερη απόδραση του «Τσάπο»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Μέσα από μια σήραγγα μήκους 1,5 χιλιομέτρου απέδρασε από τη φυλακή ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών του Μεξικού, Γιοακίν Γκουσμάν, γνωστός με το παρατσούκλι «Τσάπο», δηλαδή «ο κοντός».

Το τούνελ κατασκευάστηκε κάτω από την ντουσιέρα του κελιού του, σύμφωνα με ανακοίνωση των σωφρονιστικών αρχών. Ηταν η δεύτερη απόδραση του Γκουσμάν και ένα ράπισμα στην κυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητά της.

Ενα γιγάντιο ανθρωποκυνηγητό εξαπολύθηκε αμέσως μόλις εξαφανίστηκε ο Τσάπο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο, 90 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Μεξικού.

Ο βασιλιάς του καρτέλ Σιναλόα, του οποίου η αυτοκρατορία εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, βρισκόταν εδώ και 17 μήνες στη φυλακή, ενώ παλιότερα είχε εκτίσει 13ετή ποινή. Αφότου οι κάμερες ασφαλείας έχασαν την οπτική επαφή με τον Γιοακίν Γκουσμάν, οι φρουροί πήγαν στο κελί του και βρήκαν την τρύπα, βάθους 10 μέτρων, και μία σκάλα που οδηγούσε στη σήραγγα, η οποία σημειωτέον διέθετε εξαερισμό και φως.

Η έξοδός της ήταν σε ένα υπό κατασκευήν κτίριο στο κέντρο της Πολιτείας του Μεξικού. Μέσα στο τούνελ βρέθηκε μια μηχανή που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει εργαλεία και χώμα από την τρύπα. Οι αρχές ανακρίνουν 18 φρουρούς σε σχέση με την υπόθεση.

«Η μέρα κυλούσε ομαλά και στις 8 το βράδυ έλαβε την καθιερωμένη δόση φαρμάκου του», ήταν η περιγραφή της αστυνομίας. Περίπου 250 αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν την αχανή φυλακή, που είναι περιστοιχισμένη από καλαμποκοφυτείες, ενώ ελικόπτερα πετούν στην περιοχή.

Στρατιώτες έχουν στήσει οδοφράγματα στους κοντινούς αυτοκινητόδρομους και χρησιμοποιούν φακούς για να πραγματοποιήσουν έρευνες στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Οι πτήσεις ανεστάλησαν στο γειτονικό αεροδρόμιο Τολούτσα. Η φυλακή Αλτιπλάνο στο Κεντρικό Μεξικό στεγάζει τους πιο κακόφημους εμπόρους ναρκωτικών, δολοφόνους, απαγωγείς και άλλους βαρυποινίτες.

Την πρώτη φορά

Η πρώτη απόδραση του Γκουσμάν σημειώθηκε το 2001, όταν ξεγέλασε τις αρχές, κρυμμένος μέσα σε καρότσι για τα άπλητα. Είχε συλληφθεί στη Γουατεμάλα το 1993. Οι πεζοναύτες τον ξανασυνέλαβαν τον Φεβρουάριο του 2014 σε μια πρωινή επιδρομή σε συγκρότημα κατοικιών στο Μαζατλάν, ένα θέρετρο του Ειρηνικού στην Πολιτεία Σιναλόα του Μεξικού με τη βοήθεια της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών. Οι αρχές είχαν ήδη αρχίσει να ερευνούν μία περίεργη επίσκεψη στη φυλακή τον Μάρτιο, όταν μία γυναίκα χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα για να εισέλθει στο επισκεπτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή