Σε δίκη με 17 κατηγορίες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

Σε δίκη με 17 κατηγορίες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Δεκαεπτά κατηγορίες για πλαστογραφία, συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος απήγγειλε χθες η ρουμανική εισαγγελία κατά της διαφθοράς στον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα. O Πόντα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, παρότι την Κυριακή εγκατέλειψε το αξίωμα του επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος PSD.

Ο 42χρονος Πόντα πέρασε το κατώφλι του αρμόδιου εισαγγελικού γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς (DNA), χαμογελαστός και με πατερίτσες, αφού είχε πρόβλημα στο πόδι, εξαιτίας του οποίου βρισκόταν επί εβδομάδες σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Ο έτερος σημαντικός πόλος εξουσίας στη χώρα, ο συντηρητικός πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, έχει ζητήσει την παραίτηση του Πόντα, ενώ ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι έρευνες σε βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Η υπόθεση αφορά ποσά τα οποία έλαβε ο Πόντα την περίοδο 2007-2009, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός, όταν ακόμη ήταν απλός βουλευτής. Ο δικηγόρος από τον οποίο ο Πόντα έλαβε τα αγνώστου προέλευσης χρήματα, Νταν Σόβα, εν συνεχεία υπουργοποιήθηκε.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα ποσά, ο Πόντα έκοψε, το 2011, 17 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών στον Σόβα, οι οποίες, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν πλαστές. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε χθες να απαντήσει στις ερωτήσεις των εισαγγελέων, δηλώνοντας ότι περιμένει τα συμπεράσματα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ρουμανίας παραπέμπεται σε δίκη και βλέπει τα περιουσιακά του στοιχεία να παγώνουν. Η Βουλή της χώρας, στην οποία κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκράτες του Πόντα, έχει αρνηθεί να άρει την ασυλία του, και ως εκ τούτου δεν έχει διεξαχθεί η δίκη περί σύγκρουσης συμφερόντων, που αφορά στην υπουργοποίηση του Σόβα.

«Είναι προς το συμφέρον μου να προχωρήσει η υπόθεση, και είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Πόντα όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ο Πόντα έχει κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος», δείχνοντας τον Γιοχάνις, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με το Βερολίνο και κατάγεται από τη μικρή γερμανική μειονότητα της Ρουμανίας. Ο Γιοχάνις εξελέγη τον Νοέμβριο του 2014 με ατζέντα καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας απίθανης κατάστασης για τη Ρουμανία, με έναν πρωθυπουργό που θεωρείται ύποπτος για τέλεση αδικημάτων», είχε δηλώσει ο Γιοχάνις όταν ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, στις 5 Ιουνίου. «Ζήτησα την παραίτηση του πρωθυπουργού». Ο Πόντα είχε απαντήσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να βρίσκεται ένας εισαγγελέας πάνω από τη Βουλή, πάνω από την κυβέρνηση και τους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή