110.000 απολύσεις με διάταγμα του Πούτιν

110.000 απολύσεις με διάταγμα του Πούτιν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιτότητα και απολύσεις στον δημόσιο τομέα φέρνει η οικονομική ύφεση στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε χθες διάταγμα, με το οποίο μειώνεται κατά 10% ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται στο υπ. Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι 110.000 άνθρωποι θα βρεθούν εκτός μισθοδοσίας.

Με προγενέστερη απόφαση του Ρώσου προέδρου, η οποία χρονολογείται στον Μάιο του 2014, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο Εσωτερικών –αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.– καθοριζόταν στο 1,11 εκατομμύριο. Το νέο προεδρικό διάταγμα θέτει ως ανώτατο όριο το 1 εκατομμύριο. Από τη μείωση εξαιρούνται όσοι απασχολούνται σε υπηρεσίες ασφαλείας και όσοι ασχολούνται με τη συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου. Η ρωσική οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης τον τελευταίο χρόνο, έχοντας υποστεί τις επιπτώσεις από τη βύθιση των διεθνών τιμών πετρελαίου και από τις Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 23 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν ύστερα από κατάρρευση στρατώνα στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ανταποκρίσεις τηλεοπτικών δικτύων από τον τόπο της τραγωδίας έδειχναν σωστικά συνεργεία να αναζητούν επιζώντες σε σωρούς ερειπίων του κυανόλευκου τετραώροφου κτιρίου, μέρος της οροφής του οποίου κατέρρευσε γύρω στις 11:00 το βράδυ της Κυριακής. Ολόκληροι τοίχοι είχαν επίσης καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας παραμορφωμένα κομμάτια από ατσάλι και μπετόν. Εκ των τραυματιών, 19 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ορισμένοι στη Μόσχα.

«Διαβεβαιώνω ότι όλοι όσοι ευθύνονται, στον άλφα ή βήτα βαθμό, γι’ αυτή την τραγωδία, ανεξαρτήτως θέσης ή βαθμού, θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, που σχηματίστηκε χθες, Βλαντίμιρ Μάρκιν. Η επιτροπή θα λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διέταξε το υπουργείο Αμυνας να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες. Το κτίριο που κατέρρευσε ήταν κέντρο εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών και είχε κατασκευαστεί το 1975.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή