Εισβολή ακτιβιστών στο αεροδρόμιο Χίθροου

Εισβολή ακτιβιστών στο αεροδρόμιο Χίθροου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανδαιμόνιο επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 13 πτήσεις μετά την εισβολή ακτιβιστών σε διάδρομο προσγείωσης. Οι διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν στον διάδρομο προσπαθώντας να διαμαρτυρηθούν κατά της επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βρετανίας. Με το ριψοκίνδυνο εγχείρημά τους, οι διαδηλωτές έθεσαν εν αμφιβόλω τη γενικότερη ασφάλεια του λονδρέζικου αεροδρομίου, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη. Ωστόσο, χρειάστηκαν μόνο μερικά λεπτά για να εισέλθουν από την αφύλακτη περίμετρο του αεροδρομίου και να αποκτήσουν πρόσβαση στον βόρειο διάδρομο προσγείωσης. Οι ακτιβιστές, οι οποίοι ανήκαν στην οργάνωση Plane Stupid, αντιτίθενται στην επέκταση της πολιτικής αεροπορίας και στην κατασκευή τρίτου διαδρόμου προσγείωσης στο Χίθροου, ένα έργο με κόστος περί τα 23 δισεκατομμύρια στερλίνες. Πιστεύουν ότι η επέκταση του αεροδρομίου θα αυξήσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γεγονός που προξενεί ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν επτά ώρες μετά και έπειτα από την επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση των Αρχών του βρετανικού αεροδρομίου, «αμφότεροι οι διάδρομοι προσγείωσης του αερολιμένα παρέμειναν λειτουργικοί, αν και καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις και κάποιες ματαιώσεις πτήσεων».

Φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν από τους ακτιβιστές στο Twitter, τους απεικονίζουν δεμένους ομαδικά με αλυσίδες, κάποιους να χαμογελούν σκεπασμένοι με κουβέρτες εξαιτίας του ψύχους της ανατολής ή ξαπλωμένους δίπλα στα μαύρα σημάδια που έχουν αφήσει στην άσφαλτο οι τροχοί των αεροσκαφών.

Παρότι η χθεσινή ημέρα αποδείχθηκε ιδιαίτερα κουραστική για τους ταξιδιώτες που επρόκειτο να ξεκινήσουν τις διακοπές τους, οι 13 ακυρώσεις πτήσεων δεν ήταν παρά ένα μικρό ποσοστό των 1.290 καθημερινών απογειώσεων και προσγειώσεων. Το μέγεθος του διαδρόμου σήμαινε ότι τα περισσότερα αεροσκάφη καταφέραν να απογειωθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Ομως σε μια χρονική στιγμή όπου η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες, γεγονός που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ πιθανή, η εισβολή στον διάδρομο προσγείωσης έφερε στο προσκήνιο τις δυσκολίες φύλαξης του αερολιμένα, ο οποίος διαθέτει πολλά χιλιόμετρα φράχτη και δεκάδες κτίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή