Υποθαλάσσια ηφαίστεια ανοικτά του Σίδνεϊ

Υποθαλάσσια ηφαίστεια ανοικτά του Σίδνεϊ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εντυπωσιακή ομάδα από υποθαλάσσια ηφαίστεια εντόπισαν οι ερευνητές στα ανοικτά του Σίδνεϊ, γεγονός που τους γέμισε ελπίδες ότι θα καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά των ωκεάνιου πυθμένα που χωρίζει την Αυστραλία από τη Νέα Ζηλανδία.

Τα τέσσερα σβησμένα, πλέον, ηφαίστεια εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων ανοικτά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Το εύρημα θεωρείται μεγάλης επιστημονικής αξίας καθώς ανοίγει ένα παράθυρο στον φλοιό της γης που βρίσκεται κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

«Αυτή η ομάδα των ηφαιστείων μάς δείχνει, εκτός από όλα τα άλλα, με ποιον τρόπο η Νέα Ζηλανδία αποχωρίστηκε από την Αυστραλία πριν από σαράντα έως ογδόντα εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο Αυστραλός ηφαιστειολόγος Ρίτσαρντ Αρκουλους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες θα οργανώσουν κάποιες αποστολές εξερεύνησης του πυθμένα, που θα μας λύσουν πολλές από τις απορίες που έχουμε σήμερα», προσθέτει ο επιστήμονας, τονίζοντας ότι τα τέσσερα ηφαίστεια εξαπλώνονται σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ηφαίστεια πρέπει να έχουν ηλικία περίπου 50 εκατομμυρίων ετών, ενώ βρίσκονται σε βάθος 4.900 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν είχαν εντοπισθεί μέχρι σήμερα παρότι ο κρατήρας του μεγαλύτερου έχει διάμετρο 1,5 χλμ. και ύψος που φτάνει τα 700 μέτρα από τον θαλάσσιο πυθμένα. Μόνο ένα αυστραλιανό σκάφος εξοπλισμένο με σόναρ κατάφερε να χαρτογραφήσει τον πυθμένα.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο ηφαιστειολόγος, σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την τοπογραφία του πλανήτη Αρη, αλλά αυτό συμβαίνει απλώς επειδή δεν καλύπτεται από νερό και προσθέτει ότι η εξέταση της σύστασης της λάβας από τα σβησμένα αυτά ηφαίστεια θα μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη σύσταση του φλοιού της Γης.

«Στην πραγματικότητα, είναι σαν να ψάξεις τα σκουπίδια κάποιου και να ανακαλύψεις τι επακριβώς έφαγαν κατά το χθεσινό τους δείπνο», εξηγεί ο ηφαιστειολόγος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 28 επιστήμονες από πολλά αυστραλιανά πανεπιστήμια, όπως και το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το πανεπιστήμιο του Οκλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή