Ολάντ: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές περιπολίες

Ολάντ: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές περιπολίες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. H Γαλλία τίμησε χθες την επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης με στρατιωτική παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος για πρώτη φορά οι επίλεκτες μονάδες της χωροφυλακής, που κινητοποιήθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση του Ιανουαρίου. Η ομιλία του Γάλλου προέδρου με την ευκαιρία της επετείου περιείχε αναφορές σε κινδύνους και απειλές, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι οι περιπολίες του στρατού για την τήρηση της τάξης δεν θα σταματήσουν.

«Αυτή η παρέλαση είναι τώρα περισσότερο από ποτέ η συγκολλητική ουσία του έθνους», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στον εορτασμό έλαβαν μέρος περίπου 100 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων που παρήλασαν βρίσκονταν και μέλη επίλεκτων ομάδων, εκ των οποίων η γνωστότερη είναι η RAID. Ανδρες της RAID είχαν επέμβει τον Ιανουάριο στο εβραϊκό παντοπωλείο στο οποίο ήταν ταμπουρωμένοι οι δύο τζιχαντιστές που νωρίτερα είχαν αιματοκυλίσει τα γραφεία του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό». Στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, κάποιοι από τους άνδρες της RAID είχαν τα κεφάλια τους καλυμμένα με κράνη και μαύρα γυαλιά, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν εντολή να μην εστιάζουν στα πρόσωπά τους.

«Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, η απειλή είναι εδώ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ. «Το 2015 δεν θα χαλαρώσει κανένα μέτρο». Περίπου 10.000 Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στις πόλεις της χώρας από τον Ιανουάριο, ενώ υπάρχουν συχνά παράπονα για υπερκόπωση, τα οποία ο Γάλλος πρόεδρος δεν θεώρησε άξια λόγου.

«Ο Ολάντ επωφελείται από τη 14η Ιουλίου προκειμένου να προβληθεί ως ο προστάτης του έθνους», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας «Λε Μοντ». «Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να δώσει μια ελάχιστη εγγύηση ασφάλειας σε μια Γαλλία που “απειλείται” από την τρομοκρατία, μια Ευρώπη που συγκλονίζεται από την ελληνική κρίση κι έναν κόσμο περισσότερο ασταθή από κάθε άλλη φορά. Ως “πατέρας του έθνους” ακόμη και της “πατρίδας”, όρος που αυτές τις ημέρες κάνει την εμφάνισή του στο προεδρικό λεξιλόγιο. “Υπάρχει κάτι που μας ξεπερνά όλους και αυτό είναι η πατρίδα” είπε ο πρόεδρος», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Μοντ».

«Αντιμετωπίζουμε ομάδες που αμφισβητούν όλους τους πολιτισμούς, αρνούνται την ίδια την έννοια του πολιτισμού. Εγώ δεν πρέπει να φοβάμαι, ούτε και οι Γάλλοι πρέπει να φοβούνται», συνέχισε ο Ολάντ.

Ενίσχυση των υπηρεσιών

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι φροντίζει για τη συνεχή ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών. «Από τότε που ανέλαβα την ευθύνη του αρχηγού του κράτους, ενισχύω ασταμάτητα τις υπηρεσίες πληροφοριών. Φροντίζω ώστε να μπορούν να εργαστούν για τη διασφάλιση της ελευθερίας μας, έχοντας στη διάθεσή τους επιπλέον μέσα», σημείωσε ο Ολάντ αναφερόμενος στους δύο αντιτρομοκρατικούς νόμους και στον νόμο για την ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή του. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν διστάζει να εισάγει μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιδράσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Ελπίζω να γνωρίζετε προέδρους τόσο τολμηρούς όσο εγώ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή