Μειώθηκαν σημαντικά τα νέα κρούσματα έιτζ

Μειώθηκαν σημαντικά τα νέα κρούσματα έιτζ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πολέμου εναντίον του ιού του έιτζ. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι νέες λοιμώξεις από τον επικίνδυνο ιό έχουν μειωθεί κατά 35% από το 2000 έως σήμερα. Στην ίδια έκθεση, εξάλλου, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για την καταπολέμηση του λοιμώδους νοσήματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και οι νέες λοιμώξεις περιορίστηκαν στα δύο εκατομμύρια εντός της περασμένης χρονιάς συγκριτικά με 3,1 εκατομμύρια πριν από 12 χρόνια. Σε 83 κράτη μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά τα νέα κρούσματα της νόσου.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, στόχος των σχετικών προγραμμάτων καταπολέμησης της νόσου είναι η χορήγηση της απαραίτητης και σωτήριας θεραπείας σε δεκαπέντε εκατομμύρια ανθρώπους έως τα τέλη του 2015 και το εξαιρετικά θετικό είναι ότι ο στόχος επιτεύχθηκε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, εννιά μήνες πριν από το προκαθορισμένο όριο.

Πρόκειται για το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών αλλά και επενδύσεων προκειμένου να λάβουν αντιρετροϊκές θεραπείες οποιοιδήποτε χρήζουν θεραπείας όπως είναι οι ασθενείς που μένουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNaids) η αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως κατάφερε να αποτρέψει τριάντα εκατομμύρια νέα κρούσματα αλλά και οκτώ εκατομμύρια θανάτους.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά την καταπολέμηση της υγειονομικής μάστιγας είναι η έλλειψη ενημέρωσης, κάτι που αποκόπτει την πρόσβαση στη θεραπεία σε πολλούς νοσούντες, ενώ δυσχερής είναι και η πρόσβαση των ανηλίκων στις κατάλληλες θεραπείες. Η αναλογία των παιδιών που είναι φορείς του έιτζ και λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2010 με 2014, αλλά η κάλυψη των παιδιών εξακολουθεί να είναι μικρότερη από αυτή των ενηλίκων.

Πάντως, στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τη γενική ενθαρρυντική εικόνα εξακολουθούν να καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα της νόσου κάθε χρόνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή