Το Ισραήλ διπλωματικά «απών» από τη συμφωνία

Το Ισραήλ διπλωματικά «απών» από τη συμφωνία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που όλες οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και υψηλοί αξιωματούχοι τρέχουν στην Τεχεράνη για να κλείσουν οικονομικές συμφωνίες, το Ισραήλ εμφανίζεται διπλωματικά απομονωμένο όσο ποτέ άλλο στην ιστορία του.

Χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, ήταν η τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης, ενός εκ των πλέον στενών και σημαντικών συμμάχων του Ισραήλ. Απαντώντας σε βουλευτή της αντιπολίτευσης, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε: «Η ερώτηση την οποία οφείλετε να θέσετε στον εαυτό σας είναι τι είδους συμφωνία θα ευχαριστούσε το Τελ Αβίβ. Η απάντηση, φυσικά, είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει καμία συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, για να προσθέσει, σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο: «Το Ισραήλ επιδιώκει μια μόνιμη κατάσταση αντιπαράθεσης και δεν πιστεύω ότι αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της περιοχής. Δεν πιστεύω ότι εναρμονίζεται ούτε με τα δικά μας συμφέροντα».

Νωρίτερα, ο Γιουβάλ Στάινιτς, υπεύθυνος πυρηνικών υποθέσεων στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε υπερασπιστεί την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας του στη συμφωνία της Βιέννης, με ένα λογοτεχνικό δάνειο από τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. «Το Ισραήλ είναι σαν το παιδί εκείνο που καλούσε τον κόσμο να δει ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Ετσι κι αυτή η συμφωνία είναι γυμνή», δήλωσε ο Στάινιτς. Ο ίδιος ο Νετανιάχου αποκάλεσε τη συμφωνία «εκπληκτικό, ιστορικό λάθος», κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία και διεμήνυσε ότι το Ισραήλ «θα υπερασπιστεί τον εαυτό του», επαναφέροντας εμμέσως τις απειλές για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν.

Τις ανησυχίες του Τελ Αβίβ θα προσπαθήσει να καταπραΰνει ο Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος αναμενόταν χθες το βράδυ στο Ισραήλ, όπου προβλέπεται να συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου. Προτού αναχωρήσει από το Λονδίνο, ο Χάμοντ εξέφρασε την εκτίμηση πως το Ισραήλ θα ακολουθήσει «πραγματιστική» προσέγγιση, όπως το συνηθίζει, από τη στιγμή που θα εξαντλήσει τα όρια πίεσης μέσω του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Νετανιάχου διαθέτει ισχυρές φιλίες στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, που πλειοψηφούν στο Κογκρέσο, αν και δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την ισχυρή πλειοψηφία που απαιτείται για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τριήμερη επίσκεψη

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα ταξιδέψει την Κυριακή στην Τεχεράνη για τριήμερη επίσκεψη, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών, σε μια προφανή προσπάθεια ταχύτατης εκμετάλλευσης των οικονομικών ευκαιριών που ανοίγονται, εν όψει της δρομολογημένης άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Σχεδόν παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Ιρανού ομολόγου του, Τζαβάντ Ζαρίφ, να επισκεφθεί την Τεχεράνη. Αλλά και η γαλλική ομοσπονδία επιχειρηματιών (MEDEF) έχει προγραμματίσει επίσκεψη μεγάλης αντιπροσωπείας της στο Ιράν, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή