Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

Ακαρπες οι πρώτες διερευνητικές επαφές Νταβούτογλου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες στην Αγκυρα ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στη διάρκεια του πρώτου γύρου, μόνο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έδειξε κάποια διάθεση συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) των Ερντογάν και Νταβούτογλου, θέτοντας όμως σκληρούς όρους προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τον Σεπτέμβριο.

Εχοντας ήδη συναντηθεί, το διήμερο που προηγήθηκε, με τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και με τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου είχε χθες διαβουλεύσεις με τους συμπροέδρους του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φεγκίν Γιουκσεκντάγκ. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτές έγιναν σε «φιλική» ατμόσφαιρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ένας κυβερνητικός συνασπισμός με συμμετοχή του HDP». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του HDP Σίρι Σουρέγια Οντέρ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας AKP – CHP εφόσον αυτή συμβαδίζει με τις θεμελιώδεις αρχές του HDP και προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Ο κ. Οντέρ επανέλαβε επίσης την πάγια αξίωση του κόμματός του για αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών, από τη νήσο Ιμραλί όπου συνεχίζει να κρατείται, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Πολιτικοί αναλυτές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούσαν ως πιο «φυσιολογικό» σενάριο μια κυβερνητική συνεργασία του συντηρητικού ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ με το, επίσης συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ. Ωστόσο, ο ηγέτης του τελευταίου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Νταβούτογλου, διαμηνύοντας ότι προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση.

Με αυτά τα δεδομένα, απομένει η πιθανότητα ενός «μεγάλου συνασπισμού» ΑΚΡ – CHP, κάτι που θα βρεθεί στο κέντρο του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων, την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνεργασία των δύο κομμάτων προσκρούσει σε σειρά ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η σύγκρουση για τον ρόλο του προέδρου Ερντογάν στη διακυβέρνηση της χώρας. Το ΑΚΡ επιδιώκει συνταγματική αλλαγή για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ενώ το CHP αξιώνει να περιοριστεί ο Ερντογάν στις περιορισμένες, κατά το ισχύον Σύνταγμα, αρμοδιότητές του και να μην προεδρεύει συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, όπως το συνηθίζει το τελευταίο διάστημα.

Εκκληση για τον σχηματισμό «ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας» απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, παραπέμποντας σε συνασπισμό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΑΚΡ και CHP. «Οι πρόωρες εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα αρνητικό σενάριο, γιατί θα έβαζαν την τουρκική οικονομία σε τροχιά αβεβαιότητας για όλο το 2015», προσέθεσε.

Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, που στέρησαν από το ΑΚΡ την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, προκάλεσαν νευρικότητα στις αγορές, ενώ η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 11% της αξίας της έναντι του δολαρίου εντός του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή