Στο φως πλάνα της απόδρασης «Ελ Τσάπο»

Στο φως πλάνα της απόδρασης «Ελ Τσάπο»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας που καταγράφει τα τελευταία λεπτά πριν από την απόδραση του πιο διαβόητου Μεξικανού επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκάζμαν, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Μεξικού την Τρίτη, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο διέφυγε ο σεσημασμένος εγκληματίας από φυλακή υψίστης ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου. Ο επίτροπος Εθνικής Ασφάλειας, Μόντε Αλεχάντρο Ρουμπίντο, που παρουσίασε το οπτικό υλικό, σχολίασε ότι τα τυφλά σημεία στο κελί του Γκάζμαν, όπου δεν υπήρχαν κάμερες, είχαν δημιουργηθεί σκοπίμως, ώστε να μπορεί να πλένεται με άνεση και να διατηρεί σε κάποιο βαθμό την ιδιωτικότητά του. Η επιλογή αυτή, ωστόσο, κόστισε στις Αρχές την απόλαυση του θριάμβου της σύλληψής του, που είχε θεωρηθεί επίτευγμα για την κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο. Ο Γκάζμαν είχε δραπετεύσει για πρώτη φορά το 2001.

Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας απεικονίζει τον φυλακισμένο «βασιλιά» των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών να βηματίζει για ώρα στο μικρό του κελί από την τουαλέτα στο κρεβάτι και αντίστροφα. Οπως σχολίασε ο Ρουμπίντο, η συμπεριφορά του Γκάζμαν θεωρήθηκε φυσιολογική μέχρι τη στιγμή της εξαφάνισής του, καθώς ήταν έγκλειστος σε έναν χώρο πέντε τετραγωνικών μέτρων και του επιτρεπόταν μόλις μία ώρα εξόδου στο προαύλιο της φυλακής. Στην πραγματικότητα, όμως, ο «Ελ Τσάπο» σε κάθε του πέρασμα μπροστά από το ντους έλεγχε πίσω από το μικρό ύψωμα πενήντα εκατοστών εάν είχε φτάσει η ώρα για την απελευθέρωσή του. Τα πλάνα δείχνουν τον Γκάζμαν να κατευθύνεται προς το κρεβάτι του λίγο πριν από τις 20:52 τοπική ώρα, να βγάζει τα παπούτσια του καθιστός, να επιστρέφει πίσω από το μικρό τείχος, που κάλυπτε το σώμα του μέχρι τη μέση, και να εξαφανίζεται πίσω του.

Οι μεξικανικές Αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με ένα κατασκευαστικό επίτευγμα. Ο «Ελ Τσάπο» φέρεται να σήκωσε απλώς μία πλάκα και να διέφυγε μέσω ενός υπογείου τούνελ αρκετά ευρύχωρου, ώστε να στέκεται όρθιος. Πίσω από την πλάκα τον περίμενε μία μηχανή, δεμένη με δύο αμαξίδια πάνω σε ράγες. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο «Ελ Τσάπο» μετακινήθηκε για ενάμισι χιλιόμετρο περίπου με το όχημα αυτό. Φτάνοντας στο τέλος του τούνελ, σκαρφάλωσε σε μία ξύλινη σκάλα και έφτασε σε ένα μικρό υπόγειο, όπου βρισκόταν μια μεγάλη γεννήτρια, την οποία οι συνεργάτες του είχαν αξιοποιήσει για να έχουν φωτισμό και οξυγόνο, καθώς έσκαβαν τη δίοδο διαφυγής για το αφεντικό τους. Από το υπόγειο ο Γκάζμαν χρησιμοποίησε μία μικρότερη σκάλα προς την ελευθερία. Οι δημιουργοί της περίτεχνης αυτής κατασκευής κατόρθωσαν να κρύψουν τον βαρύ εξοπλισμό και την έντονη δραστηριότητά τους. Διαψεύδοντας τη μεξικανική κυβέρνηση, η οποία είχε δηλώσει πως ο «Ελ Τσάπο» δεν θα μπορούσε να αποδράσει ξανά, οι συνεργοί του και ο Γκαζμαν διέφυγαν μέσα στη νύχτα. Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Μετανάστευσης και Ερευνών για την Ενίσχυση της Εθνικής Ασφάλειας, Τζιμ Ντίνκινς, ανέφερε ότι ένα τόσο περίπλοκο τούνελ μπορεί να κατασκευαστεί σε δεκαοκτώ μήνες με δύο χρόνια. Ο Γκάζμαν παρέμεινε στη φυλακή, χάρη στην εργατικότητα των συνεργών του, μόλις δεκαέξι μήνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή