Ανάφλεξη σκάφους από τζιχαντιστές

Ανάφλεξη σκάφους από τζιχαντιστές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα έξαρση της τρομοκρατικής δράσης στη χερσόνησο του Σινά, σκάφος της αιγυπτιακής ακτοφυλακής τυλίχτηκε στις φλόγες ύστερα από ανταλλαγή πυρών με ένοπλους τζιχαντιστές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμεντ Σαμίρ.

Το σκάφος της ακτοφυλακής εκτελούσε περιπολία στη μεσογειακή ακτή της χερσονήσου του Σινά, ανοιχτά της πόλης Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. Οι άνδρες της ακτοφυλακής που επέβαιναν στο σκάφος εντόπισαν τους «τρομοκράτες» και ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη του σκάφους, όπως γνωστοποίησε ο Σαμίρ. Δεν υπήρξαν απώλειες από την ανταλλαγή πυρών, ενώ οι τζιχαντιστές κατάφεραν να διαφύγουν.

Ιστοσελίδα που συνδέεται με τζιχαντιστές δημοσίευσε σύντομη ανακοίνωση, με την οποία φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης η «Επαρχία Σινά», θυγατρική, τρόπον τινά, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει ανακηρύξει «χαλιφάτο» στις σημαντικές εδαφικές εκτάσεις που ελέγχει, στη Συρία και το Ιράκ. Η ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης –η γνησιότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές– συνοδεύεται από σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν μια ρουκέτα να φεύγει από χερσαίο έδαφος και να πλήττει το σκάφος, το οποίο, στη συνέχεια, τυλίγεται στις φλόγες.

Η «Επαρχία Σινά» είναι μία από τις πολλές οργανώσεις τζιχαντιστών –κατά πάσα πιθανότητα, η πιο φονική– οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χερσόνησο και γνωρίζουν άνθιση ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το 2014, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι συμπαρατάσσεται με το Ισλαμικό Κράτος, λίγο μετά την κατάληψη της Μοσούλης, δεύτερης πόλης του Ιράκ, από την εξτρεμιστική, ισλαμική οργάνωση και την ανακήρυξη χαλιφάτου.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες στη θάλασσα αποτελούν κάτι το σπάνιο στην Αίγυπτο, όπου η «Επαρχία Σινά» προτιμά να επιτίθεται σε στρατιωτικά φυλάκια και αστυνομικά τμήματα στη χερσόνησο, αν και το τελευταίο διάστημα έχει επεκτείνει τη δράση της και δυτικά του Σουέζ, στον κυρίως κορμό της Αιγύπτου. Την 1η Ιουλίου, η «Επαρχία Σινά» προκάλεσε σοκ σε πανεθνική κλίμακα, ύστερα από μια σειρά καλά συντονισμένων επιθέσεων περίπου 100 τζιχαντιστών εναντίον δυνάμεων ασφαλείας, αφήνοντας πίσω τους 17 νεκρούς, στρατιώτες και αστυνομικούς. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα από τα σπάνια τρομοκρατικά επεισόδια που εκδηλώθηκαν σε θαλάσσιο περιβάλλον, τζιχαντιστές που επέβαιναν σε ψαρόβαρκα άνοιξαν πυρ εναντίον σκάφους της ακτοφυλακής κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εκ των τρομοκρατών. Προχθές, Τετάρτη, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, εναντίον στρατιωτικού φυλακίου, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το Κάιρο με τη χερσόνησο του Σουέζ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε την τροποποίηση νόμου που είχε προκαλέσει σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, καθώς θέσπιζε ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών σε δημοσιογράφους που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των Αρχών, αναφορικά με «τρομοκρατικές» επιθέσεις. Με την τροποποίηση, η ποινή φυλάκισης αντικαθίσταται με πρόστιμο μεταξύ 23.000 και 61.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή