Κατασκευή φράκτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας

Κατασκευή φράκτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ουγγαρίας έχουν ήδη αρχίσει να συναρμολογούν δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του φράκτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου προβλέπει παράδοση στις 30 Νοεμβρίου.

Ως και 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες περνούν ημερησίως φέτος το καλοκαίρι τα σύνορα της Ουγγαρίας. Πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για το ίδιο «ανθρώπινο ποτάμι» που φθάνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία. Πρόσφατα στοιχεία ανέφεραν ότι κάποιες μέρες περίπου 1.000 άτομα φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ αντιστοίχως 1.000 άτομα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ με κατεύθυνση τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Οι 6 στους 10 είναι πρόσφυγες από τη Συρία, όπου ο εμφύλιος συμπληρώνει 5 χρόνια, ενώ σημαντικό ποσοστό διαθέτει πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης. Από τους υπόλοιπους 4, οι 2 προέρχονται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χώρες που επίσης βρίσκονται σε πόλεμο.

Αν ο φράκτης κατασκευαστεί, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη Σερβία ή θα αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές. Χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Τόμισλαβ Νίκολιτς, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουγγαρίας «ατυχή».

Ομως ο Ούγγρος υπουργός Αμυνας, Τσάμπα Χέντε, κατέστησε σαφές ότι η συντηρητική κυβέρνηση Ορμπάν δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τα σχέδιά της. Ο Χέντε είπε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν ταυτόχρονα σε 10-12 σημεία και ότι ο φράκτης θα έχει ύψος 4 μ. Τα σερβοουγγρικά σύνορα έχουν μήκος 175 χλμ., και στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν, μεταξύ άλλων, και 900 στρατιώτες.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την άρνηση εισόδου στους πρόσφυγες σε «σημαία» της πολιτικής της, αναρτώντας γιγαντοαφίσες και μοιράζοντας ερωτηματολόγια που εμπνέουν εχθρότητα έναντι των νεοεισερχομένων.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νεοεισερχόμενοι εγκαταλείπουν σύντομα την Ουγγαρία, κατευθυνόμενοι προς τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Σκανδιναβία.

Σοβαρό αδίκημα

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στους διακινητές. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο, ακριβό και επικίνδυνο να κατευθυνθούν προς την Ουγγαρία», είπε ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού, Γιάνος Λαζάρ. Ο Λαζάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει την παράνομη διάσχιση των συνόρων σε σοβαρό αδίκημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή