Αντίθετος ο Πούτιν σε ειδικό δικαστήριο για το μαλαισιανό αεροσκάφος

Αντίθετος ο Πούτιν σε ειδικό δικαστήριο για το μαλαισιανό αεροσκάφος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαραγωγική και πρόωρη χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την πρόταση δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ που θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τη συντριβή της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, δύο ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την αεροπορική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 298 άτομα, όπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν φέρεται να εξήγησε στον Ρούτε την αντίθεση της Ρωσίας προς την πρωτοβουλία που επιχειρούν να λάβουν αρκετές χώρες και ανάμεσά τους και η Ολλανδία. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει σχολιάσει ότι ένα ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ θα αποτελούσε «την καλύτερη εγγύηση για τη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών» στην αναζήτηση απόδοσης δικαιοσύνης για τις οικογένειες των θυμάτων.

Οπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε στον Ρούτε ότι είναι ανάρμοστο να διαδίδονται στα μέσα ενημέρωσης πολιτικοποιημένες εκδοχές για τη συντριβή της πτήσης MH17 και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις και οι έρευνες πρέπει να είναι ακριβείς, αντικειμενικές και ανεξάρτητες. Την Τετάρτη, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, και ιδίως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετέδωσαν ότι οι ευθύνες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στους αυτονομιστές φιλορώσους της Ανατολικής Ουκρανίας και εν μέρει στον αερομεταφορέα, επικαλούμενα πηγές που συνδέονται με τους αρμόδιους για την έρευνα αξιωματούχους. Η έρευνα διεξάγεται από την ολλανδική υπηρεσία ασφαλείας αερομεταφορών, ενώ συμπεράσματα για τη συντριβή εξέδωσε και η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας πτήσεων, Rosaviatsia.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται οιαδήποτε ανάμειξη στη σύγκρουση που μαίνεται στην Ανατολική Ουκρανία, δεν αποδέχεται την ευρέως υποστηριζόμενη θεωρία που θέλει τους αυτονομιστές να χτύπησαν το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών με έναν πύραυλο τύπου BUK, ο οποίος αποτελούσε τμήμα του εξοπλισμού που τους είχε χορηγήσει η Μόσχα. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο ουκρανικός στρατός και το Κίεβο ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου η Μαλαισία είχε υποβάλει ένα προσχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ, ζητώντας την έγκρισή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, ώστε να συγκροτηθεί ένα διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης. Την πρωτοβουλία της χώρας στηρίζουν η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ουκρανία, ο οποίες συμμετέχουν από κοινού στη διαδικασία των ερευνών. Η Ρωσία, ωστόσο, αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που λαμβάνει. Η τελική αναφορά για τα αίτια του δυστυχήματος αναμένεται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο. Συγγενείς των θυμάτων από αρκετές χώρες έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις ενάντια στις Μαλαισιανές Αερογραμμές, επειδή, όπως υποστηρίζουν, συνέχισαν σε αντίθεση με άλλους αερομεταφορείς να πετούν πάνω από την εμπόλεμη ζώνη ενώ είχαν γνώση για τον αντιαεροπορικό εξοπλισμό που είχαν στην κατοχή τους οι αυτονομιστές. Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Ολλανδία και στην Ουκρανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή