«Παιχνίδια πολέμου» στο Τέξας

«Παιχνίδια πολέμου» στο Τέξας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια, ο Κρόκετ Κέλερ, φορώντας ένα πλατύγυρο καπέλο καουμπόι, πήγε να αρπάξει το όπλο του μόλις τον πλησίασα, προκειμένου να του θέσω κάποια ερωτήματα για μια συνέντευξη, κοντά στο καλύβι του σε μια μικρή πόλη του Τέξας. Είχε δεχθεί απειλές όταν, σε μια διαφήμιση για μαθήματα σκοποβολής που παρέδιδε, είχε προσθέσει ότι δεν δέχεται ως μαθητές αριστερούς και μουσουλμάνους. Οταν τελικά το πρόβλημα λύθηκε, ο Κέλερ έκρυψε το όπλο του και δέχθηκε να μιλήσει. Ο μύθος αυτός δηλοί ότι οι δημοσιογράφοι που πάνε να κάνουν τη δουλειά τους στο Τέξας πρέπει να είναι ευγενικοί και, κυρίως, να προσέχουν.

Την Τρίτη διερωτήθηκα μήπως ο άνδρας αυτός είχε μετακομίσει στο Κριστοβάλ.

Εσχάτως, η πόλη διάγει περίοδο νευρικότητας και έντονου άγχους. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες αγροτικές κοινότητες του Τέξας όπου αναμένεται να διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση Τζέιντ Χελμ 15. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «παιχνίδια πολέμου» ανάμεσα σε επτά πολιτείες, στα οποία θα συμμετέχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, όπλα με άσφαιρα πυρά και οπλίτες που θα υποδυθούν τόσο τους καλούς όσο και τους κακούς. Ολες αυτές οι ετοιμασίες προκάλεσαν μεγάλη ταραχή και ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης κατάληψης του Τέξας και δημιούργησαν εκ νέου υποψίες για την πιθανότητα να κατασχεθεί ο άφθονος οπλισμός του πληθυσμού.

Κατόπιν εντολής του κυβερνήτη της πολιτείας, κάθε βήμα των στρατιωτικών θα ελέγχεται από την πολιτειακή εθνοφρουρά του Τέξας. Αλλωστε, δεν είναι λίγα τα μπλογκ, ακροδεξιών κυρίως στοιχείων, που διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση είναι μια συγκαλυμμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταλάβει την πολιτεία και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Ο γενειοφόρος άνδρας που άνοιξε την πόρτα του πρώτου σπιτιού στο Κριστοβάλ, κατά κάποιον τρόπο, ενσωματώνει όλους τους φόβους και τις υποψίες που γέννησε στους Τεξανούς η στρατιωτική άσκηση Tζέιντ Χελμ 15.

Ονομάζεται Σκοτ Ντεγκενέρ, είναι 53 ετών και βετεράνος του πολεμικού ναυτικού. Την ίδια στιγμή είναι αστείος, ειλικρινής, σκληρός, έξυπνος και παρανοϊκός.

Ο Ντεγκενέρ παραπονείται ότι οι αξιωματούχοι της μικρής κομητείας ουδέποτε ανακοίνωσαν ότι προετοίμαζαν τη διεξαγωγή της άσκησης στην περιοχή. Οπως ήταν αναμενόμενο, όλη αυτή η κατάσταση τον έκανε να νιώθει έντονη ανησυχία και ταυτόχρονα να υποπτεύεται τα πάντα.

Ο βετεράνος δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια του για την κυβέρνηση Ομπάμα και αυτά που πιθανόν να οργάνωνε. Ταυτόχρονα, διατύπωνε διάφορες ερωτήσεις που έδειχναν εμφανώς ότι δεν πίστευε ότι ήμουν όποιος έλεγα ότι ήμουν, τονίζει ο δημοσιογράφος.

Επίσης, ο Ντεγκενέρ μίλησε εκτενώς για τη διαχείριση των προβλημάτων που θα μπορούσε να έχει μία ενδεχόμενη στρατιωτική κατάληψη της πολιτείας. «Ο στρατιωτικός νόμος θα εφαρμοστεί δυσκολότερα στις μεγάλες πόλεις», υποστηρίζει ο Ντεγκενέρ και προσθέτει: «Αλλωστε, γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και ομάδες, που μέχρι χθες δεν είχαν καμία χρήση για πυρομαχικά, και ξαφνικά καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκτήσουν; Γιατί έρχονται οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας; Αν κάποιος συνενώσει όλες αυτές τις μικρές μονάδες και υπηρεσίες, τότε έχει στα χέρια του έναν μικρό στρατό».

Kαι αυτή η υποψία για τα πάντα και τους πάντες δεν μοιάζει να σταματά πουθενά. Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη και έφυγα, ο συνομιλητής μου με ακολούθησε και ησύχασε τελικά μόνον όταν του έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα.

Παρότι οι περισσότεροι Τεξανοί ασχολούνται με τις θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τα παιχνίδια πολέμου, οι στρατιωτικές Αρχές, που οργανώνουν την άσκηση επί μήνες, πείθουν τους κατοίκους αλλά και τα πρόσωπα κύρους στις μικρές πόλεις να υποδεχθούν τους στρατιώτες. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που επέτρεψαν στους οπλίτες να έχουν πρόσβαση στα κτίρια και τη γη τους, χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή