Δύσκολες ώρες για τον Χ. Κολ

Δύσκολες ώρες για τον Χ. Κολ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υστερα από μια επέμβαση στο ισχίο στις αρχές Μαΐου, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ορθοπεδική κλινική, χωρίς να βρίσκεται σε φάση βελτίωσης, όπως διευκρίνισε το γραφείο του στο Βερολίνο.

«Δυστυχώς χρειάστηκε περαιτέρω ιατρική θεραπεία κατά τη φάση της αποκατάστασης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Κολ έχει επαφή με το περιβάλλον. Μετά την πρώτη ορθοπεδική εγχείρηση, χρειάστηκε μια δεύτερη στο έντερο, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου. Από το 2008 ο πρώην καγκελάριος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αφού, κατόπιν πτώσεως ύστερα από επέμβαση στο γόνατο, υπέστη τραύμα στο κρανίο. Ο 85χρονος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών από το 1973 ώς το 1998 και καγκελάριος από το 1982 ώς το 1998, έχει έκτοτε δυσχέρεια στην ομιλία. Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν δύσκολα κατανοητός και τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε με τη βοήθεια της συζύγου του Μάικε Κολ Ρίχτερ το βιβλίο του «Από ενδιαφέρον για την Ευρώπη». Τα 85α γενέθλιά του τα γιόρτασε στις 3 Απριλίου σε στενό κύκλο.

Ο Κολ θεωρείται ο «πατέρας της επανένωσης» της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία και μεγάλος φιλοευρωπαϊστής και ως εκ τούτου μνημονεύεται συχνά στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στην Ευρωζώνη.

Μακάβρια αναγγελία

Στις 10 Ιουλίου είχε προκαλέσει αναστάτωση στη γερμανική κοινή γνώμη η είδηση του θανάτου του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Welt. Η μακάβρια αναγγελία όμως αποδόθηκε τελικά σε τεχνικό λάθος και το φύλλο, που ανήκει όπως και η Bild στον όμιλο Αξελ Σπρίνγκερ, ζήτησε συγγνώμη από το κοινό της. Η είδηση πάντως αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ στη διάρκεια της νύχτας, προτού προλάβει η Welt να αποσαφηνίσει ότι επρόκειτο περί σφάλματος. Ο Κολ ζει μαζί με τη σύζυγό του Μάικε Κολ Ρίχτερ στο Λουντβιχσχάφεν. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον μακροβιότερο καγκελάριο της Γερμανίας. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, η υστεροφημία του αμαυρώθηκε με την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή