Νεκροί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε συγκρούσεις

Νεκροί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε συγκρούσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκοτώθηκαν έξι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στο Κάιρο χθες, ύστερα από επέμβαση αστυνομικών σε διάφορες τοποθεσίες της γύρω περιοχής και καθώς οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη μουσουλμανική εορτή Εϊντ αλ Φιτρ. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε δεκαπέντε οπλισμένα μέλη της Αδελφότητας στο Κάιρο, ενώ ακόμη είκοσι μέλη της προσήχθησαν στην Αλεξάνδρεια. Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τους έξι θανάτους.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και ηγέτη της οργάνωσης Μοχάμεντ Μόρσι, να μειώσουν την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έχει ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από το αιγυπτιακό κράτος. Εκατοντάδες υποστηρικτές της Αδελφότητας έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις, με αρκετές από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της οργάνωσης να έχουν καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών έπειτα από μαζικές δίκες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επικρίνει την πολιτική που εφαρμόζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος της χώρας με στρατιωτικό παρελθόν, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό να οδηγήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε σταδιακή εξαφάνιση. Οπως σχολιάζουν δικηγόροι που συνεργάζονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τα νεότερα μέλη της αισθάνονται αγανάκτηση και καταπίεση και για τον λόγο αυτό στρέφονται στη δημιουργία βίαιων μικροεπεισοδίων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου είναι η παρουσία μιας ομάδας ένοπλων ισλαμιστών μαχητών στη Χερσόνησο του Σινά, που διατηρεί δεσμούς με τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Η εν λόγω ομάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο ενάντια σε πλοίο του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο κοντά στα παράλια του Ισραήλ και της Γάζας. Ο αιγυπτιακός στρατός επιβεβαίωσε ότι η ακτοφυλακή αντάλλαξε πυρά με «τρομοκρατικά στοιχεία» και ότι το πλοίο έπιασε φωτιά χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή