Αυστηρή γλώσσα της Χίλαρι κατά Γουόλ Στριτ

Αυστηρή γλώσσα της Χίλαρι κατά Γουόλ Στριτ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάβρα εναντίον της Γουόλ Στριτ εμφανίστηκε η Χίλαρι Κλίντον σε προεκλογική ομιλία της σε προοδευτικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σε μια σαφή ένδειξη ότι η αμφισβήτηση από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών επηρεάζει τις τοποθετήσεις της. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο διάσημος πολέμιος των συνδικάτων, κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ, έγινε ο 15ος διεκδικητής του χρίσματος για τις προεδρικές του 2016.

«Οπως όλοι γνωρίζουμε, πριν από την κρίση ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλάμβανε όλο και περισσότερους κινδύνους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να επέμβουν», είπε η Κλίντον. «Θα διορίσω στις ρυθμιστικές αρχές ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι όταν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει, τότε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», είπε η Κλίντον.

Το 1999, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατήργησε τον νόμο Glass-Steagal, που διαχώριζε τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να προκύψουν οι τραπεζικοί κολοσσοί που τώρα στηλιτεύει η Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον, που την τελευταία εικοσαετία έχει εισπράξει σημαντικά ποσά από τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Carlyle Group για ομιλίες στα στελέχη τους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διασπάσει τις τράπεζες επαναφέροντας τον νόμο Glass-Steagal. Η Κλίντον εκπροσωπούσε τη Γουόλ Στριτ ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, ενώ ανέκαθεν ελάμβανε προεκλογικές δωρεές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τη Δευτέρα, όμως, έδειξε το αυστηρό πρόσωπό της, υποστηρίζοντας ότι οι τραπεζίτες που παρανομούν πρέπει να καταλήγουν στη φυλακή. «Πέντε μεγάλες τράπεζες παραδέχθηκαν ότι χειραγωγούσαν τις ισοτιμίες και τα επιτόκια» και «ενώ οι τράπεζες έχουν πληρώσει μεγάλα πρόστιμα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους, πολύ συχνά φαίνεται ότι οι άνθρωποι που ευθύνονταν δεν υπέστησαν παρά μόνο μικρές ή και καθόλου συνέπειες – παρότι εισέπραξαν τα κέρδη. Αυτό είναι λάθος και όταν κυβερνήσω εγώ, αυτό θα αλλάξει», σημείωσε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το γεγονός ότι οι τραπεζίτες που έλαβαν μέρος στο πάρτι της οκταετίας 1999-2007 συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις περιουσίες που απέκτησαν στέλνοντας την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία στα βράχια εξοργίζει τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ομως η μεταχρονολογημένη δέσμευση της Κλίντον ότι θα υπάρξουν συνέπειες είναι λιγότερο ηχηρή από όσο ακούγεται, αφού μέχρι να την εφαρμόσει, τα περισσότερα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί. Η Κλίντον συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της σημειώνουν κάμψη, ενώ αυτά του «κοντινότερου» αντιπάλου της, του Σοσιαλιστή γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, εμφανίζουν έντονα δυναμική ανόδου.

Συνωστισμός υποψηφίων

Αν μεταξύ των Δημοκρατικών η διαμάχη θα είναι ανάμεσα στην επικρατέστερη Κλίντον και στο αουτσάιντερ Σάντερς, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών επικρατεί συνωστισμός. Ο 47χρονος Σκοτ Γουόκερ, υπερήφανος για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας τον χαρακτηρίζει «εθνική ντροπή», ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι κατεβαίνει στον προεκλογικό στίβο.

Ο Γουόκερ υποσχέθηκε να καταργήσει τον νόμο του Μπαράκ Ομπάμα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης, να προωθήσει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL και να μεταφέρει σε πανεθνικό επίπεδο τις πολιτικές περιστολής δαπανών, μείωσης της φορολογίας και ασφυκτικών περικοπών στη δημόσια παιδεία που εφάρμοσε στο Ουισκόνσιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή