Νέο ευρωφοβικό κόμμα ίδρυσε ο Λούκε

Νέο ευρωφοβικό κόμμα ίδρυσε ο Λούκε

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΣΕΛ. Νέο κόμμα ίδρυσε ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Μπερντ Λούκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λούκε, στις αρχές Ιουλίου, αποπέμφθηκε από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, κατηγορώντας τον σχηματισμό AfD ότι έχει εξελιχθεί σε ξενοφοβικό κόμμα.

Ο Λούκε, ένας από τους επτά ευρωβουλευτές που εξέλεξε το κόμμα τον περασμένο χρόνο, προχώρησε στη συγκρότηση της «Συμμαχίας για την Πρόοδο και την Ανανέωση» (Alfa). Αν και η δημοτικότητα του AfD είχε φτάσει μέχρι και το 9% στις δημοσκοπήσεις, σταδιακά το κόμμα διασπάστηκε, εξαιτίας εσωτερικών τριβών σε σχέση με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό.

Ο ίδιος θεωρείται μετριοπαθής, αλλά αντικαταστάθηκε στις αρχές του μήνα από την ακροδεξιά Φράουκε Πέτρι, ύστερα από ανελέητη μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Επιχείρησε αλλά δεν τα κατάφερε να σταματήσει την έμφαση του κόμματος σε αντιμεταναστευτικές πολιτικές. Αντίθετα, η Πέτρι έγινε γνωστή στη Σαξονία, από όπου ξεπήδησε το κίνημα κατά των μεταναστών και του εξισλαμισμού της Δύσης, Pegida.

Ο Μπερντ Λούκε εξελέγη πρόεδρος της Alfa από 70 άτομα, σε συνέδριο στο Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, μέχρι στιγμής 5.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νεοπαγές κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος ίδρυσε το AfD το 2013, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά οι πρώην σύντροφοί του ήθελαν να επεκτείνουν την ατζέντα του κόμματος πέραν των ευρωπαϊκών θεμάτων. Αυτήν τη στιγμή το AfD ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν και οι Βρετανοί Συντηρητικοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή