Υπεράνθρωπη μάχη με καρχαρία

Υπεράνθρωπη μάχη με καρχαρία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο έλειψε να καταλήξουν σε τραγωδία οι τελικοί αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σέρφινγκ, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Νότια Αφρική. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του δημοφιλούς αθλήματος, Μικ Φάνινγκ, δέχθηκε πισώπλατη επίθεση από τεράστιο καρχαρία και, μόνο ύστερα από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατάφερε να σωθεί. Το περιστατικό μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Ο Αυστραλός σέρφερ περίμενε καθιστός στη σανίδα του όταν δέχθηκε την επίθεση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει στο νερό.

Στην τηλεοπτική εικόνα που μεταδόθηκε, ο αθλητής φαίνεται να κάθεται στη σανίδα και να κοιτά τη θάλασσα και από πίσω του να πλησιάζουν δύο πτερύγια. Λίγο αργότερα πέφτει στο νερό. Στη συνέχεια, φαίνεται να προσπαθεί να κολυμπήσει μέχρι κάποιο ασφαλές σημείο, ενώ την τελευταία στιγμή εμφανίζεται ένας διασώστης που τον βγάζει από το νερό.

Ο Φάνινγκ, από τη στιγμή που επιβιβάστηκε στο σωστικό σκάφος και ένιωσε ασφαλής, προσπάθησε να διηγηθεί τι ακριβώς συνέβη. «Ενιωσα κάτι να αρπάζει και να κρατά το σκοινί με το οποίο ενώνεται η σανίδα στο πόδι μου και μετά να αναπηδά προς τα πίσω», και συνεχίζει λέγοντας ότι προσπάθησε να απομακρυνθεί κολυμπώντας από τον πελώριο καρχαρία, αλλά μετά αναθεώρησε και τον χτύπησε με μια γροθιά στην πλάτη. Ο αθλητής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην παραλία, τόνισε ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία του και ότι δεν είχε τραυματιστεί. Το μόνο που συνέβη είναι ένα μικρό βαθούλωμα στη σανίδα, ενώ το σκοινί της είχε κοπεί. Την τραγική σκηνή παρακολούθησε σε απευθείας μετάδοση από την αυστραλιανή τηλεόραση και η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Οσμπορν, η οποία διηγήθηκε με λυγμούς στο ραδιόφωνο του καναλιού Australian Broadcasting Corp την επίθεση. «Πρόκειται για το χειρότερο πράγμα που είδα ποτέ να συμβαίνει σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, επειδή όλα εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια μου».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο κανάλι η Οσμπορν, τόνισε: «Μου προκάλεσε πραγματικό τρόμο. Η αλήθεια είναι ότι σηκώθηκα από τον καναπέ και κινήθηκα προς την τηλεόραση, γιατί δεν πίστευα τι έβλεπαν τα μάτια μου. Νόμισα ότι τον χάσαμε. Πλησίασα την τηλεόραση σαν να μπορούσα να τον τραβήξω μέσα από την οθόνη. Το μόνο που ήθελα πραγματικά ήταν να μπορέσω να τον σώσω, αλλά δεν μπορούσα να κάνω απολύτως τίποτα», λέει επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως ο αδελφός του, Σον, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν από 17 χρόνια, ήταν αυτός που τον έσωσε.

Ταυτόχρονα, οι συναθλητές του Φάνινγκ τονίζουν την ανακούφιση που ένιωσαν όταν σώθηκε ο συναθλητής τους. Ο Κέλι Σλέιτερ, διάσημος σέρφερ, δήλωσε ότι είχε μόλις φτάσει στην παραλία όταν είδε όλα τα σκάφη να πλέουν προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αθλητές. «Γνώριζα πως υπήρχε μόνον ένας λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογεί κάτι τέτοιο σε αγώνες, και αυτός ήταν η επίθεση καρχαρία. Δεν ξέρω τι να κάνω: να κλάψω ή να γελάσω επειδή ήταν τόσο τυχερός. Στην πραγματικότητα, δεν έχω λόγια για να εκφράσω αυτό που νιώθω».

Αναβολή αγώνα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σερφ, μετά το συμβάν, αναγκάστηκε να αναβάλει τον αγώνα. Ο Φάνινγκ πρόκειται να μοιρασθεί το χρηματικό έπαθλο με έναν άλλο Αυστραλό σέρφερ, τον Τζούλιαν Ουίλσον, ο οποίος βρισκόταν επίσης μέσα στο νερό όταν επιτέθηκε ο καρχαρίας. Και οι δύο αθλητές βρίσκονται στη δεύτερη θέση. «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. «Η ψυχραιμία του Μικ και η γρήγορη αντίδρασή του μπροστά σε αυτή την εφιαλτική απειλή μπορούν να χαρακτηριστούν μόνον ως ηρωικές».

Ο σχολιαστής του αγώνα, Ρος Ουίλιαμς, υποστηρίζει ότι συχνά οι παρατηρητές εντοπίζουν καρχαρίες, αλλά τέτοιες επιθέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή