Στα ίχνη του βομβιστή της πόλης Σουρούτς

Στα ίχνη του βομβιστή της πόλης Σουρούτς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του ατόμου που πιστεύεται ότι προκάλεσε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αυτό ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο την ταυτότητα ή το φύλο του φερόμενου ως δράστη.

«Ενας ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί. Ολες οι διασυνδέσεις του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διερευνούνται», δήλωσε ο Νταβούτογλου από το Σουρούτς, το οποίο επισκέφθηκε χθες, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σαρέ, τον υπουργό Αμυνας Βετσντί Γκονούλ και αρκετούς βουλευτές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος συνδεόταν με το ISIS, το οποίο ελέγχει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στη γειτονική Συρία αλλά και στο Ιράκ.

Ρεπορτάζ αρκετών ΜΜΕ ανέφεραν ότι δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα, ενώ άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα.

Η επίθεση που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε πολιτιστικό κέντρο του Σουρούτς, μιας κατά κύριο λόγο κουρδικής πόλης της Νότιας Τουρκίας, άφησε πίσω της 32 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, προκαλώντας εθνικό σοκ. Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων απεικόνιζαν χθες με ιδιαίτερα ωμό τρόπο το μακελειό στο Σουρούτς – φωτογραφίες με ακρωτηριασμένα πτώματα, αιμόφυρτους τραυματίες και ανατριχιαστικά ρεπορτάζ.

«Ηταν όλοι τους αγαπημένα μας παιδιά, πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από πολιτική προτίμηση και ιδεολογία», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνησή του διευκόλυνε τη δράση του ISIS στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής οντότητας δίπλα στα τουρκικά σύνορα, στη Βόρεια Συρία. «Η κυβέρνηση ουδέποτε είχε την παραμικρή άμεση ή έμμεση σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της χώρας. «Η επίθεση (στο Σουρούτς) απειλεί να ενεργοποιήσει ιδεολογικά, εθνοτικά και πολιτικά ρήγματα μέσα στην ίδια την Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιχάτ Αλί Οζκάν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Ινστιτούτου TEPAV.

Αργά τη νύχτα της Δευτέρας, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσει διαδηλωτές που φώναζαν: «Το “Ισλαμικό Κράτος” δολοφονεί – ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι συνένοχοι». Σε παρόμοια διαδήλωση που έλαβε χώρα στη Μερσίνα, ένα άτομο άνοιξε πυρ τραυματίζοντας δύο διαδηλωτές.

Σπαρακτικές σκηνές διαδραματίστηκαν χθες στο Γκαζιαντέπ, κοντά στο Σουρούτς, όπου κηδεύτηκαν 25 από τα 32 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Επρόκειτο για ακτιβιστές, κατά κύριο λόγο νέα παιδιά, τα οποία πήγαιναν στη γειτονική κουρδική πόλη της Συρίας Κομπάνι, σύμβολο της αντίστασης στους τζιχαντιστές, για να βοηθήσουν στο έργο της ανοικοδόμησης. Τα φέρετρα είχαν παραταχθεί στη σειρά, τυλιγμένα με κόκκινα σάβανα, με τους συγγενείς και φίλους των νεκρών να αποχαιρετίζουν συντετριμμένοι τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κούκλες, λούτρινα ελεφαντάκια κι άλλα παιχνίδια που προορίζονταν για τα παιδιά του Κομπάνι είχαν υψωθεί δίπλα στις κουρδικές σημαίες, για να αποχαιρετίσουν τους νεκρούς, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν συμπληρώσει το εικοστό έτος της ζωής τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή