Ως «τρομοκράτες» θα διώκονται νεαροί Παλαιστίνιοι

Ως «τρομοκράτες» θα διώκονται νεαροί Παλαιστίνιοι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι που συλλαμβάνονται γιατί πετούν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής θα θεωρούνται τρομοκράτες και θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών. Την απόφαση αυτή έλαβε το ισραηλινό Κοινοβούλιο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την παλαιστινιακή πλευρά που έκανε λόγο για ρατσιστική πράξη. «Η ανεκτικότητα έναντι των τρομοκρατών τερματίζεται σήμερα.

Εκείνος που πετάει πέτρες είναι τρομοκράτης και μόνο η αρμόζουσα τιμωρία είναι σε θέση να δράσει αποτρεπτικά», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγελέτ Σακέντ, η οποία ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκή Εστία, εταίρο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κυβέρνηση συνασπισμού. Το ν/σ, το οποίο επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 17 κατά, είχε εισηγηθεί αρχικά η κεντροδεξιά πολιτικός και προκάτοχος της Σακέντ στην προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση, Τζίπι Λίβνι.

Εντονη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς. «Αυτός ο νόμος είναι ρατσιστικός, εξοργιστικός και αντιβαίνει σε μια θεμελιακή αρχή κάθε έννοιας δικαίου, την ανάγκη της αναλογικότητας μεταξύ παραπτώματος και τιμωρίας», δήλωσε ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων. Πρόκειται για οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων μαχητών και ακτιβιστών, οι οποίοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, συχνά χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι νεαροί Παλαιστίνιοι που πετούσαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, αστυνομικών και τεθωρακισμένων έγιναν σύμβολα της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερση) κατά της ισραηλινής κατοχής, στις δεκαετίες του 1980 και του 2000. Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι διώκονται κατά μέσον όρο κάθε χρόνο από τις ισραηλινές αρχές για το εν λόγω αδίκημα.

Στο μεταξύ, η γενική εισαγγελία του Ισραήλ διέταξε χθες δικαστική έρευνα σε βάρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της συζύγου του, Σάρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διασπάθισαν δημόσιο χρήμα. Η έρευνα θα εξετάσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το ζεύγος Νετανιάχου έστειλε έπιπλα από το πρωθυπουργικό γραφείο στην ιδιωτική εξοχική του κατοικία και πλήρωσε με δημόσιο χρήμα έργα συντήρησης στο ίδιο οίκημα. Επίσης, η Σάρα Νετανιάχου κατηγορείται ότι εισέπραξε άνω των 1.000 δολαρίων από την ανακύκλωση φιαλών που είχαν καταναλωθεί στην επίσημη πρωθυπουργική οικία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή