Ερευνες για τη σβάστικα σε γήπεδο

Ερευνες για τη σβάστικα σε γήπεδο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει η κροατική αστυνομία, προκειμένου να εντοπίσει αυτόν ή αυτούς που σχημάτισαν μια ναζιστική σβάστικα στον χλοοτάπητα ποδοσφαιρικού γηπέδου του Σπλιτ, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Κροατίας και της Ιταλίας, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτό δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστόγιτς.

Η αστυνομία εργάζεται νυχθημερόν χωρίς, ωστόσο, να προχωρά σε προσαγωγές ατόμων εναντίον των οποίων δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Μέχρι στιγμής, οι διωκτικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει πλήθος ενδείξεων που, όμως, δεν επιτρέπουν τη στοιχειοθέτηση της δίωξης, ανέφερε ο Κροάτης αξιωματούχος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Οστόγιτς, ο οποίος χθες συμμετείχε στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι το συμβάν καταδικάστηκε από όλους τους Κροάτες.

Ο αγώνας των δύο εθνικών ομάδων διεξήχθη στο Σπλιτ στις 12 Ιουνίου, χωρίς να παρίστανται φίλαθλοι, εξαιτίας επεισοδίων που είχαν γίνει στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο. Στο γήπεδο εμφανίστηκε σαν «μαγική εικόνα» μία σβάστικα, την οποία οι υπεύθυνοι του γηπέδου προσπάθησαν να σβήσουν στο ημίχρονο. Ο τρόπος κατασκευής του ναζιστικού σταυρού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, δημιουργήθηκε με σπρέι ή με κάποια χημική ουσία με την οποία ψέκασαν τον χλοοτάπητα. Η σβάστικα, πάντως, έγινε ορατή μόνον όταν άναψαν οι προβολείς του σταδίου κατά την έναρξη του αγώνα.

Ο Ράνκο Οστόγιτς, πάντως, επιτέθηκε εναντίον των υπευθύνων λέγοντας: «Επαναλαμβάνω ότι οι διοργανωτές, αυτοί που ήταν σε θέση να αποτρέψουν το συμβάν, να εμποδίσουν αυτή την αισχύνη για ολόκληρη την Κροατία, δεν το έπραξαν. Μπορούσαν να διακόψουν την ίδια στιγμή τον αγώνα, αλλά αυτοί περίμεναν έως το ημίχρονο, προσποιούμενοι ότι πήραν είδηση τι συνέβη εκείνη τη στιγμή».

Εικόνες από κάμερες

Την επόμενη ημέρα, η αστυνομία του Σπλιτ αφαίρεσε ένα τμήμα του χλοοτάπητα και το απέστειλε στο Κέντρο Εγκληματολογικών Ερευνών του Ζάγκρεμπ, ενώ δημοσίευσε και εικόνες από τις κάμερες του γηπέδου ζητώντας από την κοινή γνώμη να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να σχετίζεται με το συμβάν. Στα βίντεο αυτά φαίνονται δύο άτομα τα οποία εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο.

Μαζί με την κροατική αστυνομία, έρευνα για το επεισόδιο πραγματοποιεί και η UEFA, που στρέφεται κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κροατίας, ενώ αύριο η πειθαρχική επιτροπή θα αποφασίσει για τις πειθαρχικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κροατίας.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ζήτησε από την UEFA να επιδείξει επιείκεια. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της UEFA, τον Μισέλ Πλατινί, ο Κροάτης αξιωματούχος επισημαίνει ότι τυχόν αυστηρές κυρώσεις ενδέχεται να ζημιώσουν σοβαρά την εθνική ομάδα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσουν όσους επιζητούν την καταστροφή της Ομοσπονδίας.

Ο Πλατινί, απαντώντας στον Μιλάνοβιτς, τον ενημέρωσε ότι προώθησε την επιστολή στην πειθαρχική επιτροπή.

Για την επίλυση του επεισοδίου παρενέβησαν και Κροάτες ευρωβουλευτές, ζητώντας από την UEFA να μην αποκλείσει την εθνική τους ομάδα από το Euro 2016, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι κροατικές Αρχές θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δράστες. Οι ευρωβουλευτές, ταυτόχρονα, αναγνώρισαν ότι το επεισόδιο έβλαψε τη φήμη της χώρας στο εξωτερικό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια έχουν συμβεί και σε παλαιότερους ποδοσφαιρικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν κροατικές ομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή