Δεν τους χώριζε μόνο το Τείχος του Βερολίνου

Δεν τους χώριζε μόνο το Τείχος του Βερολίνου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από τα χρήματα που κερδίζουν μέχρι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τα αυτοκίνητα που οδηγούν, οι διαφορές μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανία παραμένουν αγεφύρωτες σχεδόν 25 έτη μετά την επανένωσή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες. Πολλοί δεν συμπαθιούνται καν, καθώς το 1/3 των πρώην Ανατολικογερμανών θεωρεί επηρμένους τους Δυτικογερμανούς. Οι συντάκτες της μελέτης, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου, πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μία ακόμη γενιά προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση των δύο τμημάτων της χώρας. «Τα αποτελέσματα της έρευνας μας εξέπληξαν», σχολίασε ο Ράινερ Κλίνγκχολτς, διευθυντής του ινστιτούτου. «Τότε όπως και τώρα τα δύο κομμάτια της Γερμανίας παραμένουν εντυπωσιακά διαφορετικά», συμπλήρωσε. Ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ προώθησε την πολιτική ένωση, αντικατέστησε το ανατολικογερμανικό μάρκο με το δυτικογερμανικό και υποσχέθηκε ανθισμένα τοπία στα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια. Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες, όπως οι απαρχαιωμένες οικονομικές δομές κι ένας τρόπος ζωής ο οποίος επιβλήθηκε στους πολίτες από το κομμουνιστικό καθεστώς, υπονόμευσαν την πλήρη ενσωμάτωση. «Η ενότητα δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά μια μακρά διαδικασία», εξήγησε ο Κλίνγκχολτς.

Αν και οι οικονομικές διαφορές γεφυρώνονται σταδιακά ενώ έχει σταματήσει η μεταναστευτική ροή προς τη Δύση, η έρευνα έδειξε ότι οι Ανατολικογερμανοί εργάτες κερδίζουν σχεδόν 25% λιγότερα σε σχέση με τους Δυτικογερμανούς συναδέλφους τους, εργαζόμενοι περισσότερες ώρες και παρουσιάζοντας σαφώς χαμηλότερη παραγωγικότητα. Παράλληλα, ενώ κάποιες πόλεις στα ανατολικά, όπως η Δρέσδη και η Λειψία, ανθούν, η ιδιοκτησία έχει σχεδόν τη μισή αξία σε σχέση με αυτήν στη Δύση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή