Ατυχής η ανέγερση «φράχτη», λέει το Ευρωκοινοβούλιο

Ατυχής η ανέγερση «φράχτη», λέει το Ευρωκοινοβούλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη βιώσιμη λύση χαρακτήρισε την απόφαση της Ουγγαρίας για την ανέγερση προστατευτικού φράχτη ύψους 4 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, ώστε να αποτραπεί μια μεγαλύτερη εισροή παράνομων προσφύγων, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικοδόμηση ενός τείχους στην Κεντρική Ευρώπη δεν θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις με τους γείτονες της χώρας, ενώ αποκλείεται να αποτελέσει μόνιμο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σερβία, για να συνομιλήσει με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, ο ΜακΑλιστερ τόνισε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μεγάλη ευθύνη για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή την εποχή. Ο ίδιος προέβλεψε ότι το πρόβλημα που δημιουργεί το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τα ευρωπαϊκά εδάφη θα απασχολήσει ιδιαίτερα τη γηραιά ήπειρο τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος πρέπει να ξεκινήσει από τις ίδιες τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Ο ΜακΑλιστερ σημείωσε ότι ο εντοπισμός των αιτίων, κυρίως στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής, θα συμβάλει στη διαχείριση της εισροής προσφύγων και μεταναστών. «Ποτάμια ανθρώπων βρίσκονται εν κινήσει και φτάνουν έως και τη Σερβία, οπότε θα πρέπει όλοι να μοιραστείτε το φορτίο», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες δεν κατευθύνονται απευθείας στη Σερβία, αλλά καταλήγουν εκεί μέσω άλλων χωρών. Με αυτή του την παρατήρηση, ο ΜακΑλιστερ υπέδειξε ότι είναι σημαντικό να αναληφθούν οι αντίστοιχες ευθύνες και από άλλα κράτη, από τα οποία ξεκινούν οι πρόσφυγες το ταξίδι τους στο εσωτερικό της Ευρώπης, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία εξέφρασε την κατανόησή του προς τις σερβικές Αρχές, οι οποίες ανησυχούν λόγω της ανακοίνωσης της κατασκευής του φράχτη στην Ουγγαρία.

Ο ΜακΑλιστερ ανέφερε ότι η Ε.Ε. συνεχώς επιχειρεί να υπενθυμίσει σε όλα τα κράτη-μέλη τη σημασία των καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες σίγουρα θα επηρεαστούν από την ανέγερση του τείχους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται αυτόνομα τα σύνορά της και πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλισή τους, εκτιμώντας, όμως, ότι, στην παρούσα συγκυρία, η Ουγγαρία δεν επέλεξε την κατάλληλη λύση. «Επειδή προέρχομαι από τη Γερμανία, πιστεύω ότι είναι πολύ καλύτερο να κατεδαφίζονται τα τείχη και όχι να οικοδομούνται νέα», είπε, προτείνοντας ως καλύτερη λύση τις από κοινού περιπολίες των κρατών που συνορεύουν με την Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να οικοδομήσει τον φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, η κατασκευή του οποίου άρχισε ήδη την περασμένη εβδομάδα από το Μοράχαλομ, στα νοτιοανατολικά της Βουδαπέστης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή