Εντοπίστηκε αρχαιότατο χειρόγραφο Κοράνι

Εντοπίστηκε αρχαιότατο χειρόγραφο Κοράνι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.  Ενα από τα αρχαιότερα Κοράνια βρέθηκε στη συλλογή βρετανικού πανεπιστημίου. Ετσι, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τμήματα του χειρόγραφου του Κορανίου, κατά πάσα πιθανότητα, δημιουργήθηκαν από κάποιον που γνώριζε, είχε δει ή είχε ακούσει τον Προφήτη Μωάμεθ.

Πώς χρονολογήθηκε

Η εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης του κειμηλίου με ενεργό ραδιενεργό άνθρακα 14 έδειξε ότι τα κομμάτια περγαμηνής που έχει στην κατοχή του το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 1.370 χρόνια, γεγονός που το καθιστά ένα από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

«Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι πρέπει να βρισκόμαστε πολύ λίγα χρόνια μετά τη γέννηση της ισλαμικής θρησκείας», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Τόμας, καθηγητής Χριστιανικής Θρησκείας και Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι ερευνητές, επίσης, εξηγούν ότι το χειρόγραφο αποτελείτο από δύο φύλλα περγαμηνής και περιελάμβανε τμήματα από σούρα, δηλαδή κεφάλαια (από το 18ο έως το 20ό), ενώ είχε γραφεί με μελάνι σε μια αραβική γραφή που είναι γνωστή ως «Χιτζάζι».

Πανεπιστημιακές πηγές ανεφέραν ότι το πολύτιμο χειρόγραφο, επί χρόνια, παρέμενε «δεμένο» με φύλλα από κάποιο άλλο Κοράνι, το οποίο χρονολογείται στον 7ο αιώνα, ενώ «ανακαλύφθηκε» από την Ιταλίδα ερευνήτρια, Αλμπα Φεντέλι, όταν αυτή πραγματοποιούσε την έρευνά της για τον διδακτορικό της τίτλο.

Η πραγματική αξία και σημασία της περγαμηνής αποκαλύφθηκαν με τη χρονολόγηση του ευρήματος με τον ραδιενεργό άνθρακα 14, που έχει ακρίβεια της τάξης του 95,4%. Ετσι διαπιστώθηκε ότι οι περγαμηνές χρονολογούνται μεταξύ του 568 μ.Χ. και 645 μ.Χ. Ο Μωάμεθ, όπως πιστεύουν πολλοί, έζησε ανάμεσα στο 570 μ.Χ. και το 632 μ.Χ.

Το υλικό κατασκευής

Ο καθηγητής Τόμας επισήμανε, εξάλλου, ότι η περγαμηνή είναι κατασκευασμένη από το δέρμα κάποιου ζώου το οποίο πρέπει να ζούσε την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ, ή ίσως λίγο μετά.

«Ο άνθρωπος, όμως, που με το χέρι του έγραψε αυτά τα κεφάλαια είναι πολύ πιθανό να γνώριζε προσωπικά τον Προφήτη Μωάμεθ. Πιθανόν να τον είχε δει ή ακόμα και να τον είχε ακούσει να μιλάει», επισήμανε ο Βρετανός καθηγητής.

Το χειρόγραφο είναι μέρος συλλογής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία αποτελείται από 3.000 μεσανατολικά κείμενα. Η συλλογή αποκτήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον Αλφόνς Μινγκάνα, Χαλδαίο ιερέα που είχε γεννηθεί στη Μοσούλη του Ιράκ. Τα ταξίδια του για να αγοράσει και να συγκεντρώσει αυτόν τον θησαυρό τα χρηματοδότησε ο Εντουαρντ Κάντμπιουρι, ο οποίος στόχευε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σε κέντρο Θρησκευτικών Σπουδών.

«Τα τμήματα του Κορανίου που περιέχονται σε αυτές τις παλαιότατες περγαμηνές δεν απέχουν πολύ από αυτά που περιλαμβάνει το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων σήμερα», τονίζει ο καθηγητής Τόμας. «Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη ότι το Κοράνι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, προσεγγίζει πάρα πολύ αυτό των πρώτων ετών του Ισλάμ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή