Γερμανία: «Σωστή» η υπερψήφιση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή

Γερμανία: «Σωστή» η υπερψήφιση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατεύθυνση είναι σωστή», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου Γκίντερ Κρίχμπάουμ, αναφερόμενος στην υπερψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή. Εξέφρασε, ωστόσο, επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζονται από την Βουλή, εξαιτίας της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Θα μπορούσε κανείς να πει τώρα, ότι βασικά η κατεύθυνση είναι σωστή, διότι τουλάχιστον υπάρχει μια πλειοψηφία 230 εκ των 300 βουλευτών, δηλαδή μια μεγάλη πλειοψηφία. Αλλά η αλήθεια είναι επίσης και ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει δική του πλειοψηφία στην Βουλή και το θέμα δεν είναι να νομοθετεί, αλλά κυρίως να εφαρμόζει τους νόμους. Και για αυτό είμαι πραγματικά επιφυλακτικός», δήλωσε ο κ. Κρίχμπάουμ στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται για να ικανοποιηθεί το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες ή το Παρίσι, αλλά είναι προς το δικό της συμφέρον». Ανέφερε δε, ότι στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι κανείς ευγνώμων για την βοήθεια, διότι χωρίς αυτή η χώρα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει και βυθιστεί στο χάος.

Ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης, θεωρεί ακόμη βέβαιο ότι η Bundestag θα χρειαστεί να συνεδριάσει εκτάκτως εκ νέου τον Αύγουστο, καθώς, όπως επισήμανε, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 20 Αυγούστου, διότι τότε πρέπει να καταβληθεί δόση ύψους 3,2 προς την ΕΚΤ.

Κατά της παροχής περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα και υπέρ της προσωρινής εξόδου της από την Ευρωζώνη τάσσεται ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και Πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κύκλου των Μεσαίων Επιχειρήσεων Κρίστιαν Φον Στέτεν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Nordwest-Zeitung», ζητά από τους συναδέλφους του βουλευτές να μην ψηφίσουν υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας, διότι, όπως λέει, δεν πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας, για την βιωσιμότητα του χρέους και για την απειλή της σταθερότητας συνολικά της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο βουλευτής Λόταρ Μπίντινγκ θεωρεί ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές είναι από μόνη της αντιπαραγωγική για την ελληνική οικονομία και ζητά να συνοδευτεί από πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και των επενδύσεων. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. «Χρειαζόμαστε επενδυτική βοήθεια στον τομέα της ενέργειας, στην γεωργία και στον τουρισμό», δηλώνει ο κ. Μπίντινγκ στην «Rheinische Post» και φέρνει ως παράδειγμα τα μέτρα που έλαβε η ίδια η Γερμανία στην κρίση του 2008.

Παραιτείται βουλευτής λόγω διάσωσης της Ελλάδας

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, προανήγγειλε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση.

«Το αργότερο με το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, βαδίζουμε με τεράστια βήματα στον δρόμο μιας ‘ένωσης μεταφοράς πόρων'. Δεν μπορώ να συμπορευθώ σε αυτό. Όχι από πείσμα, αλλά από πεποίθηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μπέργκις Γκλάντμπαχ, στην εκλογική του περιφέρεια, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Εξήγησε δε ότι θα διατηρήσει την έδρα του στην Bundestag, καθώς, όπως είπε, αν την εγκατέλειπε, θα απογοητεύονταν πολλοί από τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον είχαν ψηφίσει ειδικά λόγω της στάσης του στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η παραίτηση του κ. Μπόσμπαχ, ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, θα υποβληθεί επισήμως όταν ανοίξει και πάλι η γερμανική Βουλή, τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή