Χουριέτ: Συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Χουριέτ: Συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δημοσίευσε την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω αυτές συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το όνομα που συζητείται για το νέο ομοσπονδιακό κράτος είναι «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», θα αποτελείται δε από την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή Πολιτεία και θα υπάρξουν εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε Πολιτεία. Θα υπάρχει, επίσης, άνω και κάτω βουλή της Ομοσπονδίας και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να διαμένουν σε όποια περιοχή θέλουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι, που θα μένουν στην Τουρκοκυπριακή Πολιτεία, και οι Τουρκοκύπριοι, που θα μένουν στην Ελληνοκυπριακή Πολιτεία, θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Πολιτεία που διαμένουν για τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές, αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές.

Κατά τον κ. Ακιντζί αυτό πρέπει να γίνει για «να μην ανατρέψουν οι Ελληνοκύπριοι, που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα». Ο περιορισμός αυτός, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιτίθεται στους κανόνες της Ε.Ε. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη αναμένεται να κατανεμηθεί, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είτε 50% – 50%, είτε 60% – 40% ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μη συσταθεί ομοσπονδιακός στρατός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή