Ο Μπάρακ Ομπάμα πατά ξανά τα πάτρια εδάφη του

Ο Μπάρακ Ομπάμα πατά ξανά τα πάτρια εδάφη του

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά που ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε την Κένυα, τη χώρα των προγόνων του, αναζητούσε την ταυτότητά του και ήλπιζε να γεμίσει το «μεγάλο κενό» που αισθανόταν, ώστε να βρει τη θέση του στον κόσμο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν μία ετεροθαλής αδελφή και μία θεία, οι οποίες τον καλωσόρισαν σπίτι. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Ομπάμα μετέβη στην Κένυα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες, συνοδευόμενος από μια αποστολή εκατοντάδων ατόμων. Μπορεί ο ίδιος να μη διερωτάται πλέον ποια είναι η θέση του στον κόσμο, αλλά η Κένυα αποτελεί κομμάτι της περίπλοκης πολιτικής του φυσιογνωμίας.

Η ιστορία της επίσκεψης του Ομπάμα στην αφρικανική χώρα, σε μία προσπάθεια να βρει τις ρίζες του, έγινε ευρέως γνωστή. Πολλοί έκαναν λόγο για τον «υιό της Αφρικής» που έφτασε στην κορυφή της εξουσίας.

Αλλοι, ωστόσο, εξέθρεψαν μια θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γεννηθεί στην Κένυα, με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλος για το προεδρικό αξίωμα. Ο Ομπάμα αναγκάσθηκε το 2011 να επιδείξει δημόσια από τον Λευκό Οίκο το πιστοποιητικό γέννησής του, το οποίο επιβεβαίωνε ότι γεννήθηκε στη Χαβάη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, βρέθηκε στην υποσαχάρια Αφρική για μόλις 24 ώρες.

Μετά την επανεκλογή του, το ενδιαφέρον του προέδρου των ΗΠΑ για την Αφρική αναζωπυρώθηκε. Το περασμένο έτος, φιλοξένησε σε σύνοδο στην Ουάσιγκτον τους Αφρικανούς ηγέτες, ενώ, προσφάτως, προώθησε την ανανέωση ενός προγράμματος εμπορικής σύνδεσης με την Αφρική στο Κογκρέσο. Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα επισκεφθεί την Κένυα και την Αιθιοπία, καθώς ελπίζει να προωθήσει το ηλεκτρικό ρεύμα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Αφρική.

Η επίσκεψη στις δύο αφρικανικές χώρες είναι μια πρόκληση, εφόσον το τελευταίο διάστημα δεν έχουν υπάρξει πρότυπα δημοκρατίας. Στην Κένυα, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσω υποδαύλισης συμβάντων εθνοτικής βίας. Στην Αιθιοπία, ο πρωθυπουργός, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, έχει εδώ και ένα μήνα κερδίσει τις εθνικές εκλογές με το αμφίβολο ποσοστό του 100% των εδρών του Κοινοβουλίου της χώρας. Παράλληλα, τα προσωπικά αναπτυξιακά σχέδια του Αμερικανού προέδρου προχωρούν αργά.

Οι προκλήσεις για τον Ομπάμα δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και συναισθηματικές. Ο Ομπάμα είχε επιστρέψει για ακόμη μία φορά στην πατρίδα του πατέρα του –ένα μικροσκοπικό χωριό– το 2006 και ενώ διατελούσε γερουσιαστής. «Είναι προφανές ότι περιμένω με ανυπομονησία το ταξίδι», είπε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. «Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι έχει περισσότερο νόημα για εμένα να επισκέπτομαι την Κένυα ως απλός πολίτης, επειδή μπορώ να βγω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή από το συνεδριακό κέντρο», πρόσθεσε. «Ομως, είναι προφανώς συμβολικά σημαντικό», κατέληξε. Αυτή τη φορά, οι συγγενείς του Ομπάμα μεταφέρθηκαν στο Ναϊρόμπι, για να είναι κοντά του, αφού ο ίδιος δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή