Επίσκεψη Ομπάμα στην Αφρική

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αφρική

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πατρώα γη βρίσκεται από χθες ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται την Κένυα, γενέτειρα του πατέρα του, όπου θα βρίσκεται και σήμερα, πριν αναχωρήσει για την Αιθιοπία, έδρα της Αφρικανικής Ενωσης. Η προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, η συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κενυάτη ομόλογό του, Ουχούρου Κενιάτα, και τους συνεργάτες του.

«Σε πείσμα των πολλαπλών προκλήσεων, η Αφρική είναι μια απίστευτα δυναμική περιοχή, με ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, εξαιρετικούς ανθρώπους, με εξαιρετική αντοχή», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν αναχωρήσει για το Ναϊρόμπι. «Οι δυνατότητες είναι εκπληκτικές, το μόνο που χρειάζεται είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα και τους φραγμούς», προσέθεσε.

Ο Αμερικανός ηγέτης αντιμετωπίζεται ως ήρωας των μαύρων από την πλειονότητα των Κενυατών, αν και τους δυσαρέστησε το γεγονός ότι έπρεπε να πλησιάσει το τέλος και της δεύτερης προεδρικής του θητείας για να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα τους. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ήθελε να κάνει πολύ νωρίτερα αυτό το ταξίδι. Αναγκάστηκε, ωστόσο, να το αναστείλει γιατί ο Κενιάτα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο δίωξης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το κύμα βίας που ακολούθησε τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2007. Αργότερα, το εν λόγω δικαστήριο έβαλε την υπόθεση στο αρχείο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, κατηγορώντας τον Κενιάτα πως εκφόβισε ή εξαγόρασε όλους τους μάρτυρες κατηγορίας.

Η επίσκεψη του Ομπάμα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αμερικανικές και κενυατικές διωκτικές αρχές ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Στην κορυφή των ανησυχιών των διωκτικών αρχών φιγουράρει η ισλαμική πολιτοφυλακή Σεμπάμπ, με ορμητήριο τη σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις Σομαλία, παγκοσμίως διαβόητη για το μακελειό στο εμπορικό κέντρο Westgate, στο κέντρο του Ναϊρόμπι, προ διετίας.

Μεγάλο μέρος της κενυατικής πρωτεύουσας, όπως και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτήν, θα παραμείνουν αποκλεισμένα έως σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται να αναχωρήσει για την Αιθιοπία ο Ομπάμα, αφού προεδρεύσει συνόδου για την ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί, δηλαδή το 1/4 της αστυνομικής δύναμης της χώρας, έχουν αναπτυχθεί στο Ναϊρόμπι, ενώ εκατοντάδες μέλη αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας έφτασαν στην κενυατική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες και συνδράμουν στα προληπτικά μέτρα των τοπικών αρχών. Το Ναϊρόμπι έγινε θέατρο μιας εκ των δύο παράλληλων και πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα, υπό τον Οσάμα μπιν Λάντεν, το 1998. Είχε πληγεί τότε η αμερικανική πρεσβεία και 231 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ενα άλλο αγκάθι στις συζητήσεις που θα έχει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ναϊρόμπι προέρχεται από την παρουσία του αμφιλεγόμενου αντιπροέδρου της χώρας, Γουίλιαμ Ρούτο. Ο Ρούτο δικάζεται, αυτή την εποχή, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα βίαια γεγονότα του 2007-2008 και έχει προκαλέσει θύελλα διεθνών επικρίσεων λόγω των απροσχημάτιστα ομοφοβικών δηλώσεών του – κάποια φορά, χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους «βρώμικους». Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσο θα τεθεί το ζήτημα των ομοφυλοφίλων επί τάπητος, στις συνομιλίες με τον Ομπάμα, ο Κενιάτα απάντησε αρνητικά. «Πρόκειται για ανύπαρκτο ζήτημα για τον λαό αυτής της χώρας και σαφέστατα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών», είπε ο Κενυάτης πρόεδρος.

Ο ίδιος ο Ομπάμα, όμως, φαίνεται να έχει άλλη γνώμη. Σε συνέντευξή του στο BBC πριν αναχωρήσει για το Ναϊρόμπι, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι διαφωνεί με τον Ρούτο, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέδεσε τις διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων με τις αντίστοιχες εναντίον των γυναικών, των μαύρων και θρησκευτικών μειονοτήτων, και ζήτησε ίσα δικαιώματα για όλους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή