Ειντε: «Το Κυπριακό είναι απολύτως επιλύσιμο»

Ειντε: «Το Κυπριακό είναι απολύτως επιλύσιμο»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κυπριακό είναι απολύτως επιλύσιμο, αλλά χρειάζεται εμπιστοσύνη, βούληση και ηγεσία. Υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη και λίγη βούληση αλλά όταν υπήρχε ηγεσία, ήταν κάθε φορά μόνο στη μία πλευρά. Τώρα υπάρχουν όλα ταυτοχρόνως και αυτή τη δυναμική δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί».

Με αυτά τα λόγια ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αιτιολόγησε την ευκαιρία που βλέπει να υπάρχει για λύση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των διαπραγματεύσεων την σχεδόν ολοκληρωτικά αλλαγή συμπεριφοράς που υπάρχει.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης και από τις δύο πλευρές του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της λύσης.

Είπε πως απομένουν πολλά να γίνουν και αρκετοί μήνες σκληρής δουλειάς πριν φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία και αρκετός χρόνος για τη σύνταξη του συντάγματος. Υποστήριξε ότι οι συνομιλίες πλέον δεν αφορούν μόνο στο θέμα της διακυβέρνησης, αλλά καλύπτουν όλες τις πτυχές. Ενώ σε σχέση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, είπε πως βρίσκεται σε επαφή και με τις τρεις και συζητούν το πώς και το πότε θα εργαστούν στα θέματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά στην αμεσότερη εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο Μπαν γκι-Μουν βρίσκεται σε επαφή μαζί του και τους ηγέτες και είναι πλήρως ενήμερος, αλλά θα «εμπλακεί όταν η παρουσία του κριθεί περισσότερο χρήσιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή