Ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ

Ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Nτόναλντ Τραμπ είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένας άνθρωπος κι ένας υποψήφιος που διχάζει. Στις πέντε εβδομάδες που πέρασαν από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κατάφερε να κάνει σχεδόν τα πάντα: προσέβαλε τους Μεξικανούς μετανάστες, τους αντιπάλους του στην προεκλογική κούρσα, τον γερουσιαστή της Αριζόνας, Τζον Μακέιν, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Αυτή, όμως, η ακραία συμπεριφορά φαίνεται να είναι αυτό που συγκρατεί  δίπλα του τους υποστηρικτές του.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος μπορεί και να «το παρατράβηξε», πριν από μερικές ημέρες, με τα ειρωνικά αλλά και άκρως προσβλητικά σχόλιά του σχετικά με τα πολεμικά ανδραγαθήματα του γερουσιαστή Μακέιν. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Μακέιν δεν είναι ήρωας του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά θεωρείται τέτοιος απλώς επειδή συνελήφθη από τους Βιετναμέζους.

Τουλάχιστον ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, όπου αποδεικνύεται ότι ο αντίπαλος του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα, ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, κερδίζει έδαφος ξεπερνώντας τα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ. Η  δημοσκόπηση έδειξε ότι το 17% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 18% υποστηρίζει τον Τζεμπ Μπους. Πριν από μερικές ημέρες ο Τραμπ προπορευόταν με 8 εκατοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν, η βασική δεξαμενή υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ είναι ψηφοφόροι χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα, που έχουν εισόδημα μικρότερο των 50 χιλιάδων δολαρίων κατ’ έτος.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως τους αντιπάλους του Τραμπ. Γενικότερα οι αντίπαλοί του τηρούν έναντί του μια μάλλον χαλαρή στρατηγική, που μεταβάλλεται κατά περίπτωση: τον καταδικάζουν όταν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο, του ασκούν ενίοτε δριμύτατη κριτική, όπως έγινε για τα σχόλια εναντίον του Τζον Μακέιν, αλλά δεν μοιάζουν να απασχολούνται και τόσο πολύ με την πορεία του ή τις δημοσκοπήσεις, προτιμώντας να ασχοληθούν με τη χάραξη της δικής τους προεκλογικής στρατηγικής. «Αυτά τα πράγματα μεταβάλλονται και να θυμάστε ότι είναι ακόμη Ιούλιος», δήλωσε σύμβουλος υποψηφίου, υπονοώντας πως τα ποσοστά του Τραμπ θα εξανεμιστούν με το πέρασμα του χρόνου.

Εξω από τα δόντια

Την ίδια στιγμή, αυτός ο παράδοξος υποψήφιος που μιλάει πάντα έξω από τα δόντια είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πιο εύπορος υποψήφιος των ΗΠΑ, με τα περιουσιακά του στοιχεία να ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων 70 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μετοχές. Ωστόσο, καθώς δεν έχει ακόμη ξεδιπλώσει το ακριβές όραμά του για την προεδρία, πολλοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι τα ποσοστά που εξασφαλίζει θα συρρικνωθούν δραματικά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για τη ζημία που θα προκαλέσει ο Τραμπ κυρίως όσον αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων από τις μειονότητες.

Πολλοί, πάντως, ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να κατακτήσει μία θέση στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου στο Κλίβελαντ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή