Τέλος με τα σκίτσα του Μωάμεθ, λέει το Charlie Hebdο

Τέλος με τα σκίτσα του Μωάμεθ, λέει το Charlie Hebdο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ξαναδημοσιεύσει γελοιογραφίες που αναπαριστούν τον προφήτη Μωάμεθ το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Λοράν Σουρισό, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern. «Προχωρήσαμε με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, για να υπερασπιστούμε την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, ότι, δηλαδή, οποιοσδήποτε μπορεί να ζωγραφίζει οτιδήποτε θέλει», τόνισε ο Σουρισό, ο οποίος ως σκιτσογράφος είναι γνωστός ως «Riss». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το περιοδικό ουδέποτε θέλησε να ασκήσει κριτική στη μουσουλμανική θρησκεία. «Τα λάθη που κάποιος μπορεί να καταλογίσει στο Ισλάμ μπορεί να τα βρει και στις υπόλοιπες θρησκείες», είπε χαρακτηριστικά.

Στις αρχές της χρονιάς, στις 7 Ιανουαρίου, δύο ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι και εκτέλεσαν 12 δημοσιογράφους και γελοιογράφους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα της Υεμένης, λέγοντας ότι τιμώρησε το περιοδικό για τη δημοσίευση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, κάτι που θεωρείται βλασφημία.

Δακρυσμένος Προφήτης

Το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού, μετά την επίθεση, απεικόνιζε και πάλι έναν δακρυσμένο προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έλεγε: «Ολα συγχωρήθηκαν». Η συγκεκριμένη έκδοση πώλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι, όμως, ο Σουρισό ο πρώτος που μιλάει για τον τερματισμό των δημοσιεύσεων αυτών. Πριν από μερικούς μήνες, ο σκιτσογράφος Ρενάλντ Λουζιέ, γνωστός ως «Luz», ο οποίος είναι και ο δημιουργός του σκίτσου του δακρυσμένου Μωάμεθ, είχε δηλώσει σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν τον ενδιέφερε πια να σχεδιάζει τον Προφήτη. «Με έχει κουράσει, όπως με κούρασε να σχεδιάζω τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Δεν πρόκειται να δαπανήσω τη ζωή μου στα ίδια σκίτσα», είχε πει. Δύο μήνες αργότερα, ο σκιτσογράφος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Charlie Hebdo, λέγοντας ότι νιώθει υπερβολικά κουρασμένος καθώς «η δημιουργία κάθε φύλλου χωρίς τους φίλους που σκοτώθηκαν στην επίθεση είναι ένα πραγματικό βασανιστήριο».

Υπό αστυνομική προστασία

Ολοι οι εργαζόμενοι που επιβίωσαν της επίθεσης ζουν υπό συνεχή αστυνομική προστασία. Πολλοί είναι, εξάλλου, αυτοί που αποφάσισαν να μιλήσουν στα ΜΜΕ για το διανοητικό στρες στο οποίο υποβάλλονται κάθε φορά που ετοιμάζουν την επόμενη έκδοση του περιοδικού. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, έχουν επέλθει ρήξεις μεταξύ του προσωπικού όσον αφορά τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το περιοδικό, όπως και σχετικά με τη διάθεση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία του μετά την επίθεση.

Ο Σουρισό, ο οποίος κατέχει το 40% των μετοχών του περιοδικού, κατηγορείται ότι ιδιοποιήθηκε μεγάλο μέρος των κερδών. «Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθείς να βγάζεις κάθε εβδομάδα το περιοδικό», είχε δηλώσει στον βρετανικό Guardian πριν από μερικούς μήνες. «Το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι μας παρακολουθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, μας κάνει να φοβόμαστε λιγότερο».

Ο εκδότης κατάφερε να σωθεί από την επίθεση προσποιούμενος ότι ήταν νεκρός. «Οταν τελείωσε η επίθεση, δεν ακουγόταν ο παραμικρός ήχος. Καμία κραυγή ή κλάμα. Τότε κατάλαβα ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου ήταν νεκροί», δήλωσε στο Stern.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή