Ομπάμα: Στενότερη συνεργασία με Κένυα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ομπάμα: Στενότερη συνεργασία με Κένυα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κένυα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να καταπολεμήσουν την σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ.

Αυτό περιλαμβάνει την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, είπε ο Ομπάμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κένυα.

Μιλώντας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Κένυα, ο ίδιος είπε ότι το μήνυμά του προς ολόκληρη την Αφρική είναι κατά των διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κενυάτη ομόλογό του Ουχούρου Κενυάτα, ο Ομπάμα είπε ότι η διαφορετική αντιμετώπιση ανθρώπων πλήττει την ελευθερία και στη συνέχεια "συμβαίνουν άσχημα πράγματα".

Από την πλευρά του, ο Κενυάτα είπε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ μοιράζονται πολλές αξίες, αλλά όχι σε όλα τα θέματα, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δεν είναι ζήτημα που αφορά τον λαό του.

Η Κένυα, όπως πολλές αφρικανικές χώρες , απαγορεύει δια νόμου την ομοφυλοφιλία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της χώρας Ουίλιαμ Ρούτο δήλωσε τον Μάιο ότι "δεν υπάρχει χώρος" για τους ομοφυλόφιλους στην Κένυα.

Ο Ομπάμα έχει χαιρετίσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε τον Ιούλιο και επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον κενυάτη ομόλογό του για την δέσμευσή του να πατάξει την διαφθορά στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής λέγοντας ότι η διαφθορά είναι ένας σημαντικός λόγος που η οικονομία της δεν αναπτύσσσεται ακόμη γρηγορότερα.

"Αυτό ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ταχύτερη ανάπτυξη της Κένυας", είπε ο Ομπάμα εξαίροντας τον Κενυάτα για το ότι έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την πάταξη της διαφθοράς.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής εν μέσω σφοδρών επικρίσεων από πολλές αφρικανικές και δυτικές χώρες δεν ήταν "αξιόπιστες".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή