Προβάδισμα Τραμπ στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Προβάδισμα Τραμπ στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί το προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχουν προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του, καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Δεκαέξι υποψήφιοι συμμετέχουν στη μάχη για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος που αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016 από το Νιου Χάμσαϊρ (βορειοανατολικά) και την Αϊόβα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που μονοπωλεί εδώ και ένα μήνα την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης λόγω των προκλητικών και προσβλητικών δηλώσεών του συγκεντρώνει ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου στο Νιου Χάμσαϊρ, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του NBC News/Marist.

O επιχειρηματίας αποτελεί το φαβορί στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε αυτήν την πολιτεία, μπροστά από τον Τζεμπ Μπους που συγκεντρώνει ποσοστό 14%. Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ έχει συγκεντρώσει ποσοστό 12% στην πρόθεση ψήφου.

Στην Αϊόβα, ο Ουόκερ επικρατεί με 19% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί με διαφορά μόλις 2 ποσοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του, με ποσοστό 17%.

«Δεν έχω εκπλαγεί πραγματικά, διότι βλέπω το είδος των ψηφοφόρων που προσελκύουμε» δήλωσε ο Τραμπ σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή State of the Union στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Υπάρχει ένα κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πολύ μεγαλύτερο από εμένα» τόνισε ο Τραμπ και προσέθεσε: «ο κόσμος έχει κουραστεί από τους ανίκανους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον που δε μπορούν να καταφέρουν τίποτα».

Το πρώτο σημαντικό γεγονός των προκριματικών εκλογών είναι η τηλεοπτική μονομαχία της 6ης Αυγούστου όπου θα συμμετάσχουν οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Μια δημοσκόπηση του CNN/ ORC καταδεικνύει ότι το 52% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμμετείχε στην έρευνα επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ «να παρεμείνει στην κούρσα για το χρίσμα» του κόμματος, ενώ το 33% επιθυμεί να αποχωρήσει και το 15% να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο το Νοέμβριο του 2016 ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Εντούτοις, το 40% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι ο Τζεμπ Μπους θα επικρατήσει τελικά στις προκριματικές, έναντι του 18% για τον Τραμπ και 11% για τον Σκοτ Ουόκερ.

Οι καλές «επιδόσεις» του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση των προηγούμενων ερευνών παρά μάλιστα την πρόσφατη λεκτική επίθεση του Τραμπ εναντίον του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν.

Ο υποψήφιος καταφέρθηκε εναντίον του πρώην αιχμαλώτου πολέμου, που βασανίστηκε στο Βιετνάμ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ένας ήρωας. Εμένα μου αρέσουν οι άνδρες που δεν έχουν αιχμαλωτιστεί».

Σε μία χώρα που τιμά τους στρατιώτες της, αυτή η φράση του Τραμπ στάθηκε ικανή να πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και ακολουθεί άλλες υβριστικές του δηλώσεις. Ο 69χρονος έχει επιτεθεί εναντίον των αντιπάλων του στις προκριματικές χαρακτηρίζοντάς τους «κατηγορίας φτερού» ή «βλάκες». Από την ομιλία του άλλωστε με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο ίδιος είχε δώσει το στίγμα χαρακτηρίζοντας τους Μεξικανούς μετανάστες εγκληματίες και βιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή