Σκάνδαλο στη Βουλή των Λόρδων

Σκάνδαλο στη Βουλή των Λόρδων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Tα σκάνδαλα φτιάχνουν πραγματικά θαυμάσιους τίτλους», έγραφε πριν από μερικές ημέρες ο Τζον Σίγουελ, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, σε πρόσφατη ανάρτησή του. Θέμα της, η βελτίωση και κυρίως ο ευπρεπισμός της εικόνας της βρετανικής Βουλής. Οπως όμως φάνηκε από τα μετέπειτα κατορθώματά του, ο Σίγουελ άλλα δίδασκε και άλλα έκανε στη ζωή του. Ετσι, παρασυρμένος στην ολισθηρή ατραπό της ηδονής και των έτοιμων παραδείσων, ο λόρδος Σίγουελ, 69 ετών, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων χωρίς φύλλο συκής. Πλέον, οι ενασχολήσεις του αποτελούν το αντικείμενο αστυνομικής έρευνας καθώς, όπως φαίνεται, φέρεται να έκανε χρήση κοκαΐνης σε διαμέρισμα του Λονδίνου όπου περνούσε τη βραδιά του συντροφιά με δύο νεαρές ιερόδουλες.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για το ολίσθημα ενός οποιουδήποτε κοινού θνητού. Ο λόρδος Σίγουελ στο παρελθόν είχε θητεύσει στη θέση του υπουργού που επέβλεπε και επέβαλλε την τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων και του κώδικα συμπεριφοράς των μελών του Κοινοβουλίου. Οπως φαίνεται, όμως, ούτε να επιβάλει τους κανόνες αυτούς στον εαυτό του κατάφερε ούτε μπόρεσε να γλιτώσει από μια επιχείρηση παγίδευσης που του είχε στήσει αριστοτεχνικά η λαϊκή ταμπλόιντ The Sun on Sunday. Η εφημερίδα δεν άφησε παραπονεμένους τους αναγνώστες της καθώς δημοσίευσε πληθώρα φωτογραφιών που δείχνουν τον Βρετανό λόρδο να κάνει χρήση ναρκωτικών. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται με αδαμιαία περιβολή και ενώ εισπνέει κοκαΐνη από τα πλούσια στήθη μιας εκ των δύο συντρόφων του. Το όργιο έλαβε χώρα σε διαμέρισμα στο Πίμλικο.

Αυτό είναι το τελευταίο σκάνδαλο που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά ανάλογων υποθέσεων οι οποίες αμαύρωσαν τη φήμη των Βρετανών βουλευτών τα τελευταία χρόνια. Και δεν πληθαίνουν μόνο τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τα οποία ομολογουμένως μοιάζουν να εξάπτουν περισσότερο την κοινή γνώμη. Εξίσου συγκλονιστικές είναι και οι αποκαλύψεις για υπερβολικές δαπάνες, αλλά και σκάνδαλα που βρίσκουν κάποιους βουλευτές να ανήκουν σε λόμπι των μεγάλων κολοσσών της βιομηχανίας.

Ο λόρδος Σίγουελ, ο οποίος είναι παντρεμένος, υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, αλλά και -όπως προαναφέρθηκε- πρόεδρος της επιτροπής που ευθυνόταν για τη διατήρηση των υψηλών κοινοβουλευτικών ηθών και για την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς. Βεβαίως, μετά τις αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα αξιώματά του, παραμένει ωστόσο μέλος της Βουλής των Λόρδων. Στο παρελθόν, ο Σίγουελ είχε θητεύσει ως υπουργός της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ. Στη Βουλή των Λόρδων, σήμερα, δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα, γεγονός που σίγουρα αμβλύνει κατά πολύ τις συνέπειες που θα έχουν οι αποκαλύψεις της The Sun. Ομως η αισχύνη που προκάλεσε το ζήτημα ήταν ορατή ακόμα και στην ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Λόρδων, Φράνσες ντ’ Σούζα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι αποκαλύψεις σχετικά με τη συμπεριφορά του λόρδου Σίγουελ είναι απαράδεκτες και προκαλούν κατάπληξη». «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θα κριθεί αρμοδίως από τα όργανα της Βουλής των Λόρδων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, το «αστείο» είναι ότι ο λόρδος Σίγουελ είχε πρόσφατα αρθρογραφήσει στη The Huffington Pοst. Στο άρθρο του εξηγούσε ότι η Βουλή των Λόρδων είχε κάνει την τελευταία πενταετία πολλά βήματα «προκειμένου να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψη των μελών και να τιμωρήσει κάθε παραβατική συμπεριφορά». Αν τελικά οι επιτροπές της Βουλής των Λόρδων κρίνουν ότι ο Σίγουελ παρέβη τους κοινοβουλευτικούς κώδικες συμπεριφοράς, θα γίνει ο πρώτος που θα αποβληθεί οριστικά από το Κοινοβούλιο και μάλιστα σύμφωνα με τους κανόνες που ο ίδιος θέσπισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή