Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και οι μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή επιστροφή των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της γείτονος είναι πραγματικότητα, αν και συμβαίνει με αργά βήματα.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Την εν λόγω εξέλιξη και τα βήματα που απομένουν για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι μειονότητες τον τελευταίο αιώνα ανέλαβε να αποτυπώσει ερευνητικά η ρωμαίικη κοινότητα Παναγιάς Νεοχωρίου Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ως σημαντικότεροy κέντροy έρευνας της Ελλάδας, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Κοινότητας Νεοχωρίου και του Προέδρου της Λάκη Βίγκα, να συμβάλει εποικοδομητικά σε αυτή την κατεύθυνση του πολιτιστικού πλουραλισμού της τουρκικής κοινωνίας. Είναι δε η πρώτη φορά που έρευνα για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) σε σχέση με τις επιμέρους θρησκευτικές κοινότητες διεξάγεται στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πλαίσιο που ολοκληρώθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες αφορά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δηλ. μία από τις πλέον βασικές εκφάνσεις κοινωνικο-θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης λόγου. Η συνεργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ με την ρωμαίικη κοινότητα Νεοχωρίου εξυπηρετεί την παροχή του αντίστοιχου συγκριτικού παραδείγματος των μη χριστιανικών κοινοτήτων της κοινωνίας τη Ελλάδας, ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποδεδειγμένα πλήρεις κατακτήσεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτιστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο στις 25 Μαΐου 2015 στην Σμύρνη η Ρωμαίικη Κοινότητα Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με το  Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια την πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουρκίας στο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Τουρκίας στη Σμύρνη. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η ελευθερία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο σκοπός της σύγκρισης τού τουρκικού και ελληνικού παραδείγματος στην εν λόγω θεματική είναι η παροχή ενδεικτικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας από την Ελλάδα στην γείτονα ως συμβολής στην περεταίρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της τουρκικής κοινωνίας.

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή