Θανατική καταδίκη για τον γιο του Καντάφι

Θανατική καταδίκη για τον γιο του Καντάφι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε χθες τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, σε θάνατο, για τη συμμετοχή του στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το έτος 2011.

Το χάος όμως το οποίο επικράτησε στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, και εξακολουθεί να επικρατεί, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ο Σαΐφ παρών στη δικαστική αίθουσα, αφού είναι αιχμάλωτος διαφορετικής ανταρτικής ομάδας από αυτήν που ελέγχει την Τρίπολη.

Εις θάνατον καταδικάστηκε, επίσης, ο πρώην επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ Σενούσι, ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, Αλ Μπαγκντατντί αλ Μαχμουντί, και ακόμη έξι πρώην κυβερνητικά στελέχη. Οκτώ άλλοι πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, επτά σε 12ετή κάθειρξη, ενώ από τους 37, αθώοι κρίθηκαν οι 4.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στην Τρίπολη πέρυσι τον Απρίλιο, χαρακτηρίστηκε από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «χαμένη ευκαιρία» για τον καταλογισμό ευθυνών.

Η Διεθνής Αμνηστία

«Αντί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας και να φέρει όσους διέπραξαν σοβαρά αδικήματα το 2011 ενώπιον των ευθυνών τους, αυτή η δίκη εκθέτει τις αδυναμίες της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία κρέμεται από μια κλωστή σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο και δεν έχει κεντρική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπορούν να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι ενώ επικρατεί πλήρης ανομία και κάποιες ομάδες βρίσκονται επιδεικτικά υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο Τζο Στορκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ανακριτής Σαντίκ αλ Σουρ, ο οποίος ανακοίνωσε τις ποινές, διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες στις οποίες βασίστηκαν θα ανακοινωθούν όταν καθαρογραφεί η απόφαση. Στο κατηγορητήριο περιλαμβανόταν η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων λόγω της χρήσης δολοφονικής βίας για την καταστολή διαδηλώσεων, αλλά και αδικήματα όπως για παράδειγμα η διαφθορά.

Η καταδίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ανακοινώθηκε ερήμην, καθώς ο πιο προβεβλημένος από τους γιους του δικτάτορα κρατείται σε άλλη πόλη, στο Ζιντάν, από το 2011. Οι αντάρτες που ελέγχουν το Ζιντάν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους αντάρτες που ελέγχουν την Τρίπολη και φοβούνται ότι αν τους παραδώσουν τον Σαΐφ, εκείνος θα δραπετεύσει.

Την εικόνα συμπληρώνει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία εδρεύει στις πόλεις Τομπρούκ και Μπάιντα της Ανατολικής Λιβύης και δεν έχει σχέση με τη δίκη, αλλά έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες του Ζιντάν που κρατούν τον Σαΐφ. Η δίκη είχε ξεκινήσει στην Τρίπολη πριν αυτή καταληφθεί από τους αντάρτες της «Αυγής της Λιβύης», τον Αύγουστο του 2014.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεολίνκ μόνο στην αρχή της δίκης, ενώ χθες ο συνήγορός του έκανε λόγο για «δίκη παρωδία». «Το όλο πράγμα είναι παράνομο από την αρχή ώς το τέλος. Πρόκειται για εκτέλεση με δικαστική εντολή». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε ζητήσει να δικάσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Σενούσι στη Χάγη, αλλά το έτος 2013 έδωσε τη συγκατάθεσή του στη διεξαγωγή της δίκης στη Λιβύη.

Οι ποινές είναι εφέσιμες και πρέπει να επικυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τρία αδέλφια του Σαΐφ αλ Ισλάμ σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έπεσε νεκρός τον Σεπτέμβριο του έτους 2011.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή