«Τέλος» συνομιλιών με τους Κούρδους

«Τέλος» συνομιλιών με τους Κούρδους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή μέχρι νεωτέρας της ειρηνευτικής διαδικασίας για το κουρδικό πρόβλημα κήρυξε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας ταυτόχρονα τη Βουλή να άρει την ασυλία βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, οι οποίοι απειλούνται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι διατηρούν δεσμούς με «τρομοκράτες».

Η σκληρή στάση του Ερντογάν ήρθε ύστερα από δύο ημέρες βομβαρδισμών θέσεων της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ, από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι επιδρομές αποτελούσαν αντίποινα για τη δολοφονία Τούρκων αστυνομικών και για άλλες βίαιες πράξεις, τις οποίες διέπραξαν μαχητές του ΡΚΚ, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στην πόλη Σουρούτς της νότιας Τουρκίας, όπου 32 Κούρδοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους. Το ΡΚΚ θεώρησε συνυπεύθυνη για το μακελειό την κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποστηρίζοντας ότι ανέχθηκε ή και διευκόλυνε τους τζιχαντιστές του ISIS.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με εκείνους που απειλούν την εθνική μας ενότητα και τις αδελφικές μας σχέσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, προτού αναχωρήσει για την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Μπεζίρ Αταλάι, διευκρίνισε ότι πρόκειται για αναστολή και όχι για οριστικό τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, που άρχισε το 2012, εμπλέκοντας στις διαβουλεύσεις και τον φυλακισμένο ιδρυτή του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Υπάρχει αυτήν τη στιγμή στασιμότητα στον μηχανισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά είναι δυνατόν να υπάρξει επανεκκίνηση από το σημείο που την αφήσαμε, αν υπάρξει η ανάλογη βούληση», είπε ο κ. Αταλάι, θέτοντας ως προϋπόθεση να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από την Τουρκία τα «τρομοκρατικά στοιχεία». Το ΡΚΚ εφάρμοζε μια εύθραυστη εκεχειρία από τον Μάρτιο του 2013, αλλά επανήλθε στην ένοπλη δράση μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP –τρίτου κόμματος στην τουρκική Βουλή, με ποσοστό 13% στις εκλογές του περασμένου μήνα– απέρριψε τις αιτιάσεις Ερντογάν για διασυνδέσεις του ίδιου ή άλλων βουλευτών του κόμματος με «τρομοκρατικές ομάδες», δηλαδή το ΡΚΚ. «Δεν έχουμε διαπράξει κανένα ασυγχώρητο έγκλημα. Το μόνο έγκλημα το οποίο δεν μας συγχωρούν είναι ότι κερδίσαμε το 13% των ψήφων», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η δήλωσή του παραπέμπει σε μια ευρέως διαδεδομένη, στην Τουρκία, υποψία ότι ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επανέρχονται στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών για να δυσφημήσουν το HDP και να του αποσπάσουν ψήφους, ώστε να κερδίσει το ΑΚΡ την αυτοδυναμία στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ενδεχόμενο που διαγράφεται ισχυρό, καθώς παραμένουν άγονες, μέχρι τώρα, οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Στις πρόσφατες εκλογές, το ΑΚΡ ήρθε μεν στην πρώτη θέση, αλλά έχασε, ύστερα από 13 χρόνια στην εξουσία, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του.

Στο μεταξύ, η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία συνήλθε χθες στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας, έδωσε ισχυρή στήριξη στον διμέτωπο αγώνα της Τουρκίας εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία και των μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. «Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή ή δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, όποια μορφή κι αν παίρνει», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να προσθέσει: «Εξετάζουμε από πολύ κοντά την κατάσταση (στα τουρκικά σύνορα) και εκφράζουμε την ισχυρή αλληλεγγύη μας στη σύμμαχο Τουρκία». Την ίδια ώρα, δεκάδες Κούρδοι ακτιβιστές διαδήλωναν έξω από το κτίριο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βελγική πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά εναντίον των αδελφών τους, στη βόρεια Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή