Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ο Ντεμιρτάς

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ο Ντεμιρτάς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική συνέντευξη και όλη η Τουρκία πρέπει να τη διαβάσει προσεκτικά», έγραψε η δημοσιογράφος Εζγκί Μπασαράν, προλογίζοντας τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σαλαχετίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς περιγράφει στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Χουριέτ» τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης που οδήγησαν, κατά την άποψή του, στον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η κυβέρνηση επενέρχεται στο θέμα της απόσυρσης των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία και λέει ότι η κουρδική πλευρά δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Τι συνέβη;», ρωτάει η δημοσιογράφος. Ο Κούρδος πολιτικός απαντά ότι στις συνομιλίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο νησί Ιμραλί, στις οποίες μετείχε και ο ίδιος ο Ντεμιρτάς, οι Κούρδοι έλαβαν μία καίρια υπόσχεση: ότι η απόσυρση των μαχητών του ΡΚΚ θα καλυφθεί νομικά.

«Υπάρχουν ένοπλοι στα βουνά. Το να αποσυρθούν σημαίνει ότι θα περάσουν από πόλεις και χωριά. Τι θα κάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας όταν τους δουν; Τα στραβά μάτια; Και τι θα γίνει αν δεν τα κάνουν; Τι θα γίνει αν στο μέλλον τούς εγκαλέσουν ότι άφησαν ενόπλους να περάσουν από μπροστά τους και δεν παρενέβησαν; Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε η απόσυρση να καλυφθεί με νόμο, και το κράτος υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει αυτό τον νόμο», εξηγεί ο Ντεμιρτάς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σανουλάχ Εργκίν «εργάστηκε πολύ σκληρά και άσκησε έντονες πιέσεις για να ψηφιστεί ο νόμος, αλλά ο πρωθυπουργός Ερντογάν μπλόκαρε τη διαδικασία», διευκρινίζει ο Ντεμιρτάς. Σύμφωνα με την περιγραφή του Κούρδου πολιτικού, ο Οτσαλάν έδωσε εντολή να γίνει η απόσυρση έστω και χωρίς νόμο, κάτι με το οποίο οι οπλαρχηγοί στο Καντίλ διαφωνούσαν αλλά συμμορφώθηκαν. «Υπολογίσαμε ότι για να μαζέψουν τον οπλισμό και να αποσυρθούν οι δυνάμεις από όλη την Τουρκία χρειάζονταν περίπου τρεις μήνες. Ενημερώσαμε την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα και μας είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι. Αλλά δεν είχαν περάσει δύο μέρες από το ξεκίνημα της απόσυρσης, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς, είπε σε μία συνέντευξη: ‘‘Ας πάνε στο διάβολο. Ας αποσυρθούν όσο θέλουν’’. Αυτή η δήλωση πάγωσε το Καντίλ», διηγείται ο Ντεμιρτάς.

Ο Κούρδος πολιτικός υποστηρίζει ότι, παρ’ όλα αυτά, η απόσυρση συνεχίστηκε, αλλά το τελειωτικό πλήγμα ήρθε όταν οι Κούρδοι είδαν τι συνέβαινε στις περιοχές από τις οποίες αποσυρόταν το ΡΚΚ. «Στις περιοχές αυτές χτίζονταν με μεγάλη ταχύτητα σιδηρόφρακτα αστυνομικά τμήματα (καλεκόλ). Αφού θα κάνουμε ειρήνη, αφού κατεβαίνουμε από τα βουνά, ποιος ο λόγος να χτιστούν τέτοια φρούρια μέσα στα βουνά;», διερωτήθηκε ο Ντεμιρτάς, συμπληρώνοντας ότι κατασκευάστηκαν, επίσης, «στρατιωτικά φράγματα» που δεν είχαν σκοπό την άρδευση αλλά «το να εμποδίσουν τη διάσχιση βουνών και κοιλάδων από τους αντάρτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή